Sărbătoarea Castane 2019 – o tradiție locală ce-și propune să păstreze pentru cât mai mulți ani tradiția și specificul românesc

În perioada 27 – 29 septembrie, se va desfășura o nouă ediție a evenimentului Sărbătoarea Castanelor Baia Mare, cel mai așteptat eveniment al orașului. Cunoscutul eveniment din inima Maramureșului este legat de o tradiție locală  și anume cultivarea și protejarea arborelui de castan comestibil. Sărbătoarea Castanelor sau alte forme de a celebra acest copac există în mai multe colțuri ale lumii.

Încă din anul 1992, în Baia Mare se organizează anual Sărbătoarea Castanelor. Este evenimentul cultural-artistic așteptat de sute de mii de oameni, care surprinde an de an cu organizarea impecabilă. Cunoscutul eveniment din inima Maramureșului este legat de o tradiție locală și anume, faptul că în partea de nord a țării, castanul comestibil este protejat prin lege încă din anul 1962, în această zonă aflându-se prima și cea mai mare rezervație a arborelui comestibil. Rezervația se întinde pe o suprafață de 500 de ha, iar tradiția cultivării castanului este veche de secole. Prima mențiune a tradiției cultivării castanului a apărut într-un document din anul 1642. Castanul este un simbol al orașului Baia Mare, iar frunza de castan figurează și în stema municipiului.
Sărbătoarea Castanelor sau alte forme de a celebra acest copac există în mai multe colțuri ale lumii. Spre exemplu, în China, castanul mai este denumit și” arborele de pâine” și este considerat un simbol al prudenței și prevederii.. În Elveția, în octombrie se sărbătorește Sărbătoarea Castanelor, acolo unde se organizează târg de toamnă unde se găsesc cele mai bune preparate cu castane: prăjituri cu castane, înghețată cu castane, miere cu castane, etc. Tot în octombrie, în ultima duminică din lună, se sărbătorește într-o regiune autonomă din Italia, Sărbătoarea Castanelor. Și în Pays de Redon, o comunitate franceză, se desfășoară Sărbătoarea Castanelor. Sărbătoarea ține întreaga lună octombrie. Așadar, Sărbătoarea Castanelor din orașul Baia Mare este un prilej de sărbătoare pentru români. Un semn că orașul este înfloritor, dar și un semn de progres.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.