În parteneriat cu familiile elevilor, cu instituții locale, cu ONG-uri și asociații, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”Baia Mare a desfășurat în perioada 23-27 octombrie numeroase activități sub egida Săptămânii Verzi.
Gândite ca modalități alternative de apropiere a elevilor de problemele de mediu, aceste acțiuni au urmărit conștientizarea importanței pe care natura o are pentru fiecare și modalitățile prin care se poate interveni pentru protejarea apelor, a pădurilor, pentru ferirea de poluare a orașelor și pentru o agricultură sustenabilă și ecologică.
Deoarece pentru găsirea soluțiilor este esențial ca mai întâi să cunoaștem problemele, identificându-le cauzele, elevii au urmărit filme documentare, au făcut excursii de studiu, au vizitat Uzina de apă, au discutat problemele cu reprezentanți ai Gărzii de mediu și au dezbătut cu cadrele didactice ce modalități pot fi utilizate pentru diminuarea efectelor negative ale acțiunilor umane asupra mediului.
Trecând de la analiză la implicarea activă, elevii au participat la o amplă campanie de colectare de hârtie și carton în vederea reciclării, membrii echipei Triplu R muncind susținut pentru adunarea a peste 6000 de kg de maculatură. S-a creat o adevărată competiție între clase, cantitatea adunată fiind cea mai mare din cei șase ani de când se desfășoară campania.
Fiindcă nu doar hârtie se poate recicla, s-au adunat aparate electrice, precum și capace de plastic, parte a campaniei „Capace cu suflet”. Multe clase s-au pregătit de excursii și drumeții, de aceea un curs de acordare a primului ajutor în caz de accidente a fost binevenit. Membrii Asociației pentru SMURD Maramureș au oferit copiilor adevărate lecții de salvare a vieții, pregătindu-i să intervină în caz de nevoie.
În spațiul verde al școlii s-a amenajat o zonă de producere a compostului. Elevii au adunat frunzele căzute și le-au depozitat în cutiile pregătite, iar apoi au plantat flori și pomi fructiferi.
Frumusețea naturii nu i-a lăsat indiferenți. Drumețiile în zona limitrofă orașului, vizitele în diverse arii protejate, explorarea peșterilor și a diverselor obiective naturale au întregit tabloul activităților. Elevii au fost coordonați de cadrele didactice în a descoperi natura ca sursă de inspirație în diverse arte, de a realiza propriile creații literare și plastice, de a construi obiecte practice și decorative din frunze, știulețișidovleci.
Ultima zi a săptămânii a arătat că un târg de economie circulară în care obiecte deja folosite dobândesc o nouă viață schimbându-și stăpânul poate fi o modalitate inedită de dezvoltare a inteligenței emoționale și sociale, de consolidare a abilităților de comunicare și de negociere, fiecare obiect fiind schimbat cu un altul în urma negocierii posesorilor.
Deși ploaia a încurcat puțin planurile, activitățile s-au desfășurat cu foarte mult entuziasm, nelipsind nici sărbătoarea recoltei, nici ziua animalelor de companie.
Efortul acestei săptămâni solicitante pentru toți a pălit în zâmbetele și râsul copiilor, în bucuria de a se juca cu frunzele și de a lua colegilor interviuri, în fericirea de a-și atinge ținta propusă când cifrele cântarului arătau cum se adună kilogramele de maculatură, în răsuflarea tăiată în fața tabloului răscolitor al pădurii pictate cu ruginiu și aur, în răpăitul ploii pe pelerine și în miros de rășină, mușchi umed și pământ reavăn de pe cărările străbătute la pas, în multele clipe de uimire zugrăvite pe chipurile celor mici.
Lasa un raspuns