Săpânţa la un pas de răscoală

Săpânţa la un pas de răscoală

Localitatea maramuresana Sapanta, cunoscuta la nivel international pentru cimitirul vesel,  dar si pentru traditia tesutului si a portului popular, risca sa revina in atentia publica datorita problemelor dintre parohiile greco-catolica si ortodoxa, care se cearta de ani de zile pentru 100 de hectare de teren.
In scandalul de la Sapanta sunt implicati credinciosii greco catolici si cei de religie ortodoxa. Acestia nu au reusit pana acum sa ajunga la un compromis pentru terenurile in cauza. Preotul ortodox Iustin Lutai, este de parere ca bunurile ar trebui sa apartina comunitatii majoritare, prin urmare credinciosilor ortodocsi.Primarul comunei Sapanta, Ioan Turda, a semnat pentru cedarea unui amplasament greco-catolicilor, insa tot acesta este de parere ca autoritatile judetene ar trebui sa tina seama de parerea majoritatii, inainte de a elibera titlul de proprietate.
Localitatea Sapanta clocoteste deja din cauza neintelegerilor dintre cele doua comunitati, iar ortodocsii din Sapanta ne-au declarat ca se va lasa cu sange punerea greco catolicilor in posesia proprietatilor.
Preotul greco catolic din Sapanta, Mihai Adrian Grigor,  considerat de preotul ortodox Iustin Lutai ca fiind responsabil de aceasta situatie si de conflictele dintre cele doua parti, are toate actele in regula si nu isi explica de ce continua speculatiile in acest sens.
Cum se va incheia acest conflict, ramane de vazut, insa in acest moment Sapanta sta  pe un butoi de pulbere care ar putea exploda in orice moment.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.