Sălişteanul Turlaş Simion a fost sărbătorit de întreaga comunitate la împlinirea unui secol de viaţă

Sălişteanul Turlaş Simion a fost sărbătorit de întreaga comunitate la împlinirea unui secol de viaţă

Se spune că Dumnezeu îi lungeşte zilele celui pe care îl iubeşte. Dacă îi dăruieşte şi bătrâneţi cu sănătate, e un dar cu atât mai preţios. Sălişteanul Turlaş Simion a primit acest har divin. Duminica a fost sărbătorit de comunitate în cadrul Bisericii Ortodoxe cu hramul Sfinţii Apostoli Pentru şi Pavel din Sălişte la împlinirea unui secol de viaţă, 100 de ani de viaţă cu bune cu rele, dar trăţi cu demnitate şi credinţă în Dumnezeu. Dascăl de profesie şi vocaţie, Turlaş Simion are o poveste de viaţă ce va rămâne cu siguranţă în istoria comunităţii, iar numele lui va fi pomenit peste generaţii.

S-a născut la 18 februarie 1912. A cunoscut domnia a patru regi Regele Carol I, Regele Ferdinand, Regele Carol al II-lea şi Regele Mihai. A cunoscut represaliiile regimului comunist şi zbuciumanta perioadă de tranziţie de după 1990. A cunoscut ororile celui de-al doilea război mondial şi a scăpat de patru condamnări la moarte dictate de nazişti, hortyşti şi regimul comunist. Dar a supravieţiuit. L-a întărit credinţa şi iubirea pentru oameni. 
 
Ultimii 70 de ani de viaţă i-a pus în slujba comunităţii. Absolvent al Şcolii Normale de la Năsăud,  Turlaş Simion a  fost profesor de muzică la scoala din Sălişte, director între anii 1948 – 1949 şi 1957- 1958.  Profesor de vocaţie, a pus bazele a patru coruri bisericeşti de pe Valea Izei: Corul din Dragomireşti, din Rozavlea şi două coruri din Sălişte.  Mereu punctual la repetiţii, mergea pe jos zeci de kilometri pentru a nu lipsi de la nicio repetiţie. Cele patru coruri reunite la acest ceas aniversar, i-au închinat fostului lor dascăl cântece de mulţumire şi apreciere, iar Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului l-a recompensat cu o dimplomă de reucnoştinţă, înmânată de preotul bisericii care a găzduit evenimentul aniversar, Gavriş Vancea
7 preoţi au fost prezenţi la slujba de duminică. Toţi au avut numai cuvinte de laudă şi de apreciere, pentru cel care aduce atâta cinste comunităţii săliştene.
Cuvinte de apreciere au venit şi din partea prof univ dr. Iuga Nicolae, prof de matematică Chiş Dumitru. Toţi au fost elevii distinsului profesor Turlaş Simion. Apreciat  pentru activitatea şi dăruirea sa didactică, dar şi pentru implicarea sa voluntară în şcolirea bătrânilor din zonă, Turlaş Simion a fost recompensat cu o diplomă de excelenţă. 
Turlaş Simion este apreciat ca dascăl, dirijor , dar în special ca părinte, bunic şi străbunic. Are 2 copii, 4 nepoţi şi 6 strănepoţi. Cum este privit de familie? La superlativ!
Turlaş Simion a primit şi un gest de recunoştinţă din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, prin prezenţa Secretarului de Stat, Vasile Timiş.
Înconjurat de familie, prieteni, oameni pe care i-a îndrumat de-a lungul vieţii, sălişteanul Turlaş Simion le doreşte tuturor să ajungă vârsta lui, cu sănătate. Secretul? “Tot ce-i bun e admis de oricine. Aşa cum mi-aş permite o faptă pentru mine aşa trebuie să mă comport şi cu ceilalţi, iar ce e rău pentru mine e rău pentru toţi”, a mărturisit cu multă evlavie bătrânul.
Biserica a răsunat la finalul evenimentului de glasurile celor care i-au dedicat un sincer “La mulţi ani!”
Tortul aniversar şi masa festivă au fost degustate de invitaţi, imediat după evenimentul de la biserică.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.