VIDEO | S-au dat asigurări că spitalele sunt pregătite în cazul unor eventuale infecții cu coronavirus

Managerul Spitalului Județean, Sorina Pintea, și cel a Spitalului de Boli Infecțioase din Baia Mare, Ludovica Rusu, au anunțat, la ședința de ieri a Consiliului Județean, că ambele unități medicale sunt pregătite pentru orice scenariu de îmbolnăvire. În plus, au fost stabilite proceduri operaționale între cele două instituții spitalicești în cazul în care județul se va confrunta, în viitor, cu potențiale cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus.

Și președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, a făcut un apel la calm, subliniind faptul că județul este pregătit să gestioneze orice situație referitoare la posibilitatea apariției unor cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. Zetea a menționat că va propune aleșilor locali asigurarea unui fond de rezervă la dispoziția Consiliului Județean în vederea lansării unei campanii publice cu rol de informare și prevenție a infecțiilor cu coronavirus.

 „În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Maramureș, care se va desfășura vineri, 28 februarie, va avea loc aprobarea bugetului județului și, cu votul aleșilor județeni, probabil vom asigura și un fond de rezervă la dispoziția Consiliului Județean, moment din care ar fi oportun să demarăm o campanie publică de informare, prin achiziționarea de spații publicitare în județul Maramureș, la televiziuni și în presa locală, pentru a transmite mesaje cu rol de informare și prevenție. Cu cât mai informată va fi populația, cu atât este mai puțin probabil să se instaureze o stare de panică. E nevoie de un apel la calm, la fel cum e nevoie să le arătăm maramureșenilor că suntem pregătiți”, a arătat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Managerul Spitalului Județean, Sorina Pintea, a subliniat că trebuie evitată o stare de panică, severitatea cu care se impune abordarea noului tip de virus fiind similară cu cea impusă de gripă. Aceasta a mai menționat că instituția pe care o reprezintă nu va deservi ca spațiu de carantină în cazul în care vor exista posibile suspiciuni sau infecții cu coronavirus.

„Spitalul Județean de Urgență Baia Mare nu este în carantină și nu are organizată o încăpere care să deservească ca spațiu de carantină pentru potențialii pacienți cu coronavirus. Carantina ar presupune un blocaj total al accesului în spital, adică nimeni nu ar putea să intre sau să iasă din unitate. Într-adevăr însă, există restricționări ale vizitelor, datorate epidmiei de gripă cu care se confruntă țara noastră, în acest moment, în România existând 6331 de pacienți bolnavi de gripă, o infecție respiratorie care ar trebui văzută ca fiind la fel de gravă ca și cea datorată virusului din familia coronavirus. Măsurile pe care Spitalul Județean de Urgență Baia Mare le-a luat pentru a preîntâmpina posibilele cazuri viitoare de coronavirus sunt similare celor luate pentru preîntâmpinarea epidemiei de gripă, respectiv unitatea spitalicească este aprovizionată cu materiale de protecție, precum măști de unică folosință, halate și botoșei, cu antivirale și alte medicamente necesare. Trebuie menționat însă, că în suplimentarea stocului de măști, ne lovim de problema bugetului. Dacă în luna ianuarie, prețul de achiziție al unei măști era de 0,18 lei, ieri prețul aceluiași produs a urcat la 1,35 lei, ajungând astăzi la 2,5 lei/bucată”, a arătat Sorina Pintea, manager ec. al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Contantin Opriș” Baia Mare.

Totodată, managerul Spitalului Județean a ținut să amintească că faptul, în urma discuțiilor cu specialiștii, cele mai eficiente metode de prevenție, atât pentru gripă cât și pentru noul virus, presupun măsuri extrem de simple, precum spălatul mâinilor cu apă și săpun și evitarea atingerii zonei gurii, nasului și a ochilor cu mâinile nespălate și repausul la domiciu în caz de viroze. De asemenea, purtatul măștii se recomandă persoanelor bolnave, pentru a preveni răspândirea virușilor, nefiind absolut necesar pentru persoanele sănătoase.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.