ROMFILATELIA: Clujul pe timbre – o nouă emisiune filatelică introdusă în circulație

Romfilatelia a introdus în circulație miercuri emisiunea de mărci poștale „Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară”. Cele două mărci poștale ale emisiunii se prezintă ca o autentică recunoaștere istorică a unei localități care este atestată ca fiind unul dintre primele orașe declarate municipiu pe teritoriul României de azi în urmă cu 19 secole.

Napoca a fost ridicată la rang de municipiu în timpul împăratului Hadrian (municipium Aelium Hadrianum Napoca). Constantin Daicoviciu a indicat în scrierile sale ca an al întemeierii municipiului anul 124.

După retragerea romană, centrele urbane, inclusiv colonia Napoca, sunt abandonate. Pentru prima dată în anul 1173 este menționat numele așezării Clus și mai apoi Castrum Clus (1175).

Clujul rămâne cel mai important centru economic, politic și cultural al Transilvaniei, devenită principat autonom sub suzeranitatea Imperiului Otoman. Așezarea, devenită oraș, își va păstra numele de Cluj.

Anul 124 a folosit în 1974 ca fundamentare a aniversării a 1850 de ani de la ridicarea așezării Napoca la rang de municipiu și a schimbării numelui municipiului Cluj în Cluj-Napoca.

Marca poștală cu valoarea nominală de 5 lei redă imaginea unei pietre de altar cu inscripția NAPOCA (sec. II p. Chr.) alături de reproducerea unei gravuri prezentând o imagine de ansamblu a Clujului la anul 1617.

Marca poștală cu valoarea nominală de 10 lei reproduce imaginea pieței centrale din Cluj la anul 1830.

Plicul „prima zi” prezintă imaginea unei fotografii panoramice a Pieței Unirii din Cluj-Napoca.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.