ROMFILATELIA: Avram Iancu – 200 de ani de la naștere

Ca semn de preţuire pentru „crăişorul munţilor”, Parlamentul României a adoptat legea nr. 223 din 2023 prin care se instituie anul 2024 ca „Anul Avram Iancu”, pentru aniversarea a 200 de ani de la naşterea revoluţionarului Avram Iancu.

Pentru a marca acest eveniment istoric, Romfilatelia a introdus în circulaţie marţi, 27 februarie, o emisiune aniversară cu titlul generic ”Avram Iancu, 200 de ani de la naştere”, alcătuită dintr-o marcă poştală şi o coliţă dantelată, care au înscrise valorile nominale de 13 lei şi respectiv 33 lei.

Desenul reprodus pe marca poştală a emisiunii reprezintă chipul lui Avram Iancu, într-o concepţie aparţinând lui Octavian Beu. În grafica coliţei, alături de portret, reprodus după o pictură a lui Mişu Popp, marca poştală asociază imaginea casei memoriale „Avram Iancu” cu un portret reprodus după o litografie a lui Ion Costande – se arată într-un comunicat al Romfilatelia.

Avram Iancu se individualizează în istoria Transilvaniei. La numai 24 de ani devenise, în acceptul unanim al ardelenilor, „Craiul munţilor”. Cu el dialogau intelectuali precum Simion Bărnuţiu, Gheorghe Bariţiu sau Alexandru Papiu-Ilarian, care îşi făceau cunoscută speranţa: „Acest tânăr va duce naţiunea mai departe”.

Emisiunea e disponibilă în reţeaua magazinelor Romfilatelia din țară, precum şi online: http://romfilatelia.ro/store/.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.