VIDEO | Românii vor avea parte de o minivacanaţă de 4 zile

La sfârşitul lunii noiembrie, românii vor avea parte de o nouă minivacanaţă de 4 zile, ca urmare a faptului că pe data de 30 noiembrie, se sărbătoreşte Sfântul Andrei şi pe data de 1 decembrie se sărbătoreşte Ziua Naţională a României -, zile libere conform Codului Muncii.

Există însă și anumite categorii de angajați a căror muncă nu poate fi întreruptă în zilele declarate nelucrătoare, aceștia urmând a fi compensați prin zile libere în perioada imediat următoare.

Este vorba despre cei care lucrează în unități sanitare sau de alimentație publică, dar și despre salariaţii a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Conform Codului muncii, salariaţii care nu pot beneficia de liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere acordate în următoarele 30 de zile de către angajator. Dacă nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.