Românii din alte țări au la dispoziție aproape de două ori mai multe secții de votare decât la alegerile prezidențiale precedente

Peste 18 milioane de români sunt așteptați la urne pe 10 noiembrie 2019 pentru a-l desemna pe președintele României din următorii cinci ani. 14 candidați, inclusiv președintele în funcție, s-au înscris în cursa electorală. Românii din alte țări au la dispoziție 835 de secții de votare, aproape de două ori mai mult decât la alegerile prezidențiale precedente.

Românii cu drept de vot din țară și din alte țări sunt așteptați la urne duminică, 10 noiembrie 2019, ca să-și desemneze candidatul care va exercita funcția de președinte al României în următorii cinci ani. Președintele României are un mandat de cinci ani și este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Pentru prima dată, românii din diaspora au la dispoziție trei zile pentru a-și exercita dreptul la vot, în acest caz, în perioada 8-10 noiembrie 2019.

La secțiile de votare din țară, alegătorii sunt așteptați duminică, 10 noiembrie, între orele 7,00 – 21,00. Cei din străinătate au posibilitatea de a vota în peste 800 de secții de vot pe 8, 9 şi 10 noiembrie: pe 8 noiembrie urnele sunt deschise între orele 12.00 – 21.00, pe 9 noiembrie între orele 7.00 – 21.00 şi pe 10 noiembrie între 7.00 – 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara secţiei pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de a alege. Aceştia pot vota până cel mult la ora 23.59. Lista celor 835 de secții de votare din străinătate poate fi găsită pe site-ul ambasadei României din țara respectivă și pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Alegătorul care s-a înscris pentru a vota prin corespondență pe www.votstrainatate.ro va primi prin intermediul CN Poșta Română documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență.
În situația în care biroul electoral pentru votul prin corespondență nu a înregistrat primirea plicului, vă puteți exprima dreptul de vot la cea mai apropiată secție de votare. Pentru a evita erorile ce pot apărea în exercitarea dreptului de vot, trebuiesă parcurgeți, pas cu pas, instrucțiunile primite, înainte de a vă exprima opțiunea de vot.

Veți fi informat prin SMS și/sau prin e-mail cu privire la statusul plicului exterior expediat de către dumneavoastră și cu privire la înregistrarea acestuia la biroul electoral competent. În acest an, alegătorii au de ales din 14 candidați. Potrivit Biroului Electoral Central.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.