România trebuie să îşi intensifice eforturile de combatere a fraudelor

România trebuie să îşi intensifice eforturile de combatere a fraudelor
România şi Bulgaria trebuie să îşi intensifice în continuare eforturile în combaterea fraudelor legate de fonduri europene, a declarat comisarul pentru impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă, Algirdas Semeta, într-un interviu apărut luni în cotidianul economic austriac WirtschaftsBlatt.
"În opinia noastră, în prea multe cazuri procedurile judiciare au fost închise din lipsă de probe suficiente. Astfel, autorităţile române nu au continuat cercetările în 73% din cazurile transmise de OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă)", a precizat comisarul european în interviul acordat corespondentului la Bucureşti al publicaţiei.   
Potrivit oficialului comunitar, în prezent la OLAF sunt în derulare 81 de anchete care se referă la Bulgaria şi 32 la România. În Bulgaria, 64 din totalul cazurilor au legătură cu domeniul agriculturii, iar în România, 18. În majoritatea cazurilor este vorba despre facturi umflate şi declaraţii false în cererile de subvenţii din fonduri comunitare, a indicat Semeta. 
Întrebat dacă traficul ilegal de la graniţele României şi Bulgariei ar putea să împiedice aderarea acestor state la spaţiul Schengen, comisarul a precizat că decizia privind intrarea unei ţări în spaţiul european de liberă circulaţie trebuie luată în unanimitate de statele membre, "Comisia funcţionând aici doar ca observator". "În principiu, tema traficului nu se află oficial printre precondiţiile de aderare.

El a mai precizat că OLAF investighează numai cazurile cu impact potenţial asupra bugetului UE – traficul de produse supuse accizării, cum sunt tutunul şi alcoolul. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.