România peste 50 de ani: O ţară depopulată sau multiculturală? Sunteţi pregătiţi pentru un sistem social în care statul nu mai asigură pensia?

România peste 50 de ani: O ţară depopulată sau multiculturală? Sunteţi pregătiţi pentru un sistem social în care statul nu mai asigură pensia?

 

Cele mai recente estimări Eurostat spun că populaţia României este în continuă scădere, efect al valurilor de emigrări şi al sporului demografic negativ. Dacă în 2010 populaţia României era de 21.462.000 de locuitori, în 2035 se estimează că aceasta va scădea la 19.857.000, iar în 2060 la 17.308.000, relatează Gândul.
Odată cu depopularea, România se va confrunta şi cu îmbătrânirea populaţiei. Dacă în 2010 numărul persoanelor de peste 65 de ani reprezenta 14,9% din populaţia ţării, în 2060 numărul acestora va însemna 34,8% din populaţia totală, conform Gândul.
Acest lucru înseamnă un raport de dependenţă (procentul persoanelor care beneficiază de pensii raportat la procentul populaţiei active) de 64,8%. Procentul reprezintă cea mai mare valoare estimată la nivel UE, după Letonia, unde procentul este estimat la 68%.
Pe de altă parte, România se confruntă de ani buni cu un spor natural negativ. La noi în ţară avem 9,9 nou-născuţi la mia de locuitori, în timp ce rata decesului este de 12,1 la mia de locuitori.
Estimările Eurostat sunt însă optimiste, în opinia academicianului Emilian Dobrescu, sociolog şi economist, care a vorbit pentru gândul despre posibilele soluţii ale acestei probleme.
"Actuala statistică a Eurostat privind demografia europeană este optimistă, după părerea mea. Oricum, trebuie privită cu titlu de aproximaţie. De fapt ce înseamnă o statistică previzionată: că introduci într-un computer, într-un model, nişte date. Dacă datele alea în următorii cinci ani evoluează în alt mod decât în ultimii cinci ani, toată prognoza respectivă se schimbă", spune academicianul.
"Aşa cum evoluează economia românească de câţiva ani şi cum sunt premise să evolueze în următorii ani, nu vor fi condiţii mai bune pe plan economic aici decât au fost până la izbucnirea acestei crize economice, financiare, bancare, planetare, deci până în 2008. Sunt voci care spun că în continuare aceste evoluţii financiare, monetare nu vor putea fi ţinute sub control şi aşteptăm chiar o furtună monetară perfectă cum a prezis doctorul Doom, doctorul Nouriel Roubini, care e specialistul planetei acum în astfel de preziceri", spune Emilian Dobrescu.

 


Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.