România „pensionarului special” umilește România pensionarului de rând

7.609 lei – pensia medie specială; 1.073 – pensia medie normală!

Acestea sunt datele comunicate de Ministerul Muncii, ca răspuns la interpelarea deputatului USR, Vlad Emanuel Duruș.

Grija pentru pensionarul de rând este mimată de actuala guvernare. Această categorie este privită ca o masă de manevră și furnizoare de voturi. În spatele acestui exercițiu electoral al PSD-ALDE este doar manipulare. În fapt, nu pensionarul sistemului public de pensii este ținta reparațiilor materiale promovate de guvern, ci beneficiarii civili ai pensiilor speciale. Pentru aceștia se dau legi cu aplicare imediată, în timp ce pensionarii sistemului public de pensii au legi care se vor aplica, cel mai devreme, la sfârșitul lui 2021.

În momentul de față, statul plătește pensii speciale în baza a cel puțin șase legi. Erau mult mai multe dacă Curtea Constituțională nu ar fi declarat ca neconstituționale legile prin care li se creau pensii speciale avocatului poporului și primarilor, președinților de consilii județene și aleșilor locali.

Discrepanța între media pensiilor celor peste 4,6 milioane de pensionari ai sistemului public de pensii și media pensiei încasată în baza unor legi speciale de anumite categorii de civili este uriașă. Într-un răspuns oferit de Ministerul Muncii la o interpelare formulată de deputatul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș, reprezentanții guvernului arată că pensia medie din sistemul public se situează la 1.073 de lei. Este aproape de 8 ori mai puțin decât pensia medie plătită în baza unor legi speciale (7.609 lei). Mai mult, anumite categorii de beneficiari ai unor legi speciale au o pensie medie care depășește 16.000 de lei.

„Asistăm la anumite aberații în ceea ce privește drepturile obținute în urma pensionării. Unii sunt supuși principiului contributivității, așa cum este corect, altora li s-au facilitat accesul la pensii care sunt, încă din prima zi, mai mari decât salariul net încasat în ultima lună. 80% din aceste pensii sunt suportate de la bugetul public. USR, încă de la intrarea în Parlament, a cerut și a depus o propunere de lege de abrogare a unor pensii speciale a unor categorii civile, printre care și a parlamentarilor. Militez pentru o formulă corectă, care să aibă la bază principiul contributivității. Această inițiativă a fost respinsă anul trecut de Senat, de către PSD-ALDE-UDMR. Ea urmează să intre în dezbatere în Camera Deputaților. Acolo va ajunge un alt proiect de lege pe aceeași temă, trecut tacit de Senat zilele acestea”, a declarat deputatul USR, Vlad Emanuel Duruș.

În Maramureș, conform răspunsului oferit la interpelarea deputatului USR, cea mai mare pensie specială este de 32.760 de lei. Cea mai mică pensie în județ este una de invaliditate și este în cuantum de 1 (un) LEU!

Biroul comunicare,

Cabinet parlamentar deputat Vlad Emanuel Duruș

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.