VIDEO | RO- JOC Multisenzorial,  un joc geografic creat și proiectat în cadrul Universității Babeș Bolyai din Sighetu Marmației

 

RO- JOC Multisenzorial este un joc geografic creat și proiectat în cadrul Universității Babeș Bolyai din Sighetu Marmației. Ideea îi aparține directorului Marin Ilieș, cel care a gândit un joc menit a fixa informația pe termen lung și a stimula învățarea prin joc.

Jocul presupune existența unei platforme geografice creată din mai multe piese mobile, care reprezintă formele de relief, rețeaua hidrografică, orașele, granițele de stat. Cu ajutorul unor hărți pe care participanții la joc le țin în mână, jucătorii se ghidează pentru a recompune harta mare, amplasând diferite piese pe platforma de joc, munți, dealuri, podișuri, orașe etc. Piesele fiind create tridimensional, jucătorii pot astfel recunoaște și senzorial componentele platformei, astfel învățarea se face experimentând mai multe simțuri.

”Ro-Joc Multisenzorial este un joc de învățare a geografiei. Învățarea este mult mai eficientă dacă folosim mai multe simțuri. Noi fiind Facultate de Geografie lucrăm mult cu calculatoare, facem grafică tridimensională, avem tot felul de laboratoare, cu tot felul de softuri, dar am observat că gândirea spațială, care este de esență geografică, crearea unor hărți în minte cu privire la localizarea spațială a evenimentelor, a fenomenelor și posibilitatea de a le corela, se realizează mult mai bine atunci când informația vine spre creier prin mai multe simțuri. Din acest motiv, pentru Geografia României, am creat un set de piese, pentru unitățile și subunitățile de  relief. Toate piesele sunt generaliztae pentru a fi recunoscute ca forme, dimensiuni”, explică Marin Ilieș, directorul Universității Babeș Bolyai Sighet, cel care a gândit acest joc.

Ideea jocului este de a fixa informația pe termen lung, de a crea algoritmi de joc care să stimuleze conexiuni în creier.

”Aveam această idee în minte de foarte mulți ani, dar presupunea foarte multă muncă. În acest an, alături de o echipă de studenți, am creat aceste piese. Practic este o platformă care are toate liniile corespondente formelor de relief, rețelei hidrografiice, granițelor de stat. Avem și legenda orașelor, reprezentate prin sfere colorate”, spune Marin Ilieș.

Jocul presupune un mod de învățare mai eficient a noțiunilor și reperelor geografice, într-un mod interactiv, distractic, printr-un joc de echipă. Mai multe despre acest proiect veți afla din emisiunea ”Lucruri, fapte și oameni de valore”, de azi, de la ora 18:30, la TV Sighet.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.