Ritmul de creştere a exporturilor româneşti va scădea la 10%, în 2012

Ritmul de creştere a exporturilor româneşti va scădea la 10%, în 2012
Ritmul de creştere a exporturilor româneşti va scădea, în 2012, la 10%, a estimat, miercuri, pentru AGERPRES, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Importatorilor şi Exportatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu.
"Anul 2012 nu va mai rămâne la acelaşi ritm de dezvoltare a exporturilor, de 25%, cum a fost în 2011. Previzionăm un ritm de creştere de 10%, ceea ce înseamnă un plus de 4 – 5 miliarde de euro comparativ cu anul trecut", a spus Ionescu. 
Potrivit acestuia, 2012 se anunţă a fi un an cu probleme pentru economia mondială şi, în special, pentru zona euro, care reprezintă 75% din relaţia de export a României. Cu toate acestea, exportatorii români rămân optimişti, dar de un optimism rezervat. 
"Chiar dacă a plecat Nokia, avem speranţa că investiţiile anunţate pentru 2012 vor suplini această pierdere. Per total, balanţa comercială se va menţine, sperăm chiar că se va îmbunătăţi, deoarece Nokia avea un aport de 150 de milioane euro de la balanţa comercială a României. Avem certitudini din partea unor ramuri economice – auto, construcţii de maşini, industria electronică şi electrică, IT – că golul lăsat de Nokia va fi completat. Şi, în 2012, vom continua proiectele de promovare a exportatorilor pe pieţele extracomunitare. Mizăm pe cele trei centre de promovare, proiecte private dezvoltate de ANEIR în parteneriat cu Eximbank, două în Statele Unite şi unul în Dakar, în Senegal. De asemenea, dorim să continuăm şi expoziţia permanentă din Dubai, proiect susţinut de Consiliul de export şi cele aproximativ 100 de firme expozante’, a precizat Mihai Ionescu. Conform statisticilor ANEIR, numărul firmelor exportatoare a scăzut, în 2011, cu o treime comparativ cu anul 2008, când exportau 24.645 firme. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.