Riscă să-și piardă indemnizația de șomaj, cei care refuză să participe la cursurile de calificare profesională

Inițial, atitudinea șomerilor este aceea de a nu dori să se înscrie la un curs de calificare profesională. Angajații Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș au rolul de a-i convinge pe șomeri să ia parte la astfel de cursuri de calificare. Ca măsură radicală de a-i determina pe șomeri să se califice într-o meserie sau alta, va fi ridicarea dreptului la indemnizația de șomaj.

Cu cât reticența șomericolor de a lua parte la cursuri de calificare profesională puse la dispoziție de AJOFM Maramureș este mai mare,, cu atât mai mult, rolul și misiunea angajaților Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș este mai grea, spune Oana Oșan, directorul agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Maramureș.

”Noi încercăm prin șednțele de consiliere să-i convingem, să le arătăm că aceasta este modalitatea de a-i ajuta să-și găsească un loc de muncă. Programele de formare profesională pe care noi le organizăm, ei consideră că nu sunt suficient de atractive, ei își doresc mai mult cursuri orientate spre dezvoltare personală de scurtă durată. Suntem deseori întrebați dacă organizăm cursuri pentru obținerea permisului auto. Noi nu organizăm astfel de cursuri. Noi suntem obligați să răspundem cerințelor pieței muncii”, explică Oana Oșan.

De-a lungul timpului, însă, s-a demosntrat că  urmarea acestor cursuri i-a ajutat foarte mult pe șomeri să se angajeze.

”Am organizat 14 cursuri la nivelul anului 2019, un număr foarte mic față de anii precedenți, în colaborare și cu Centrul Regional de Formare Profesională Cluj, pe calificări pe care noi nu le avem am solicitat și organizăm prin centrele regionale cu care noi colaborăm. În acest an ne-am propus să extindem această colaborare cu centrele regionale, pentru a face cât mai atractivă oferta noastră pentru formare profesională”, spune Oana Oșan.

Conducerea AJOFM Maramureș întâmpină greutăți în a constitui o grupă de cursanți, care trebui să fie format din minimum 15 persoane.

”În acest an, ca măsură ne-am hotărât să obligăm fiecare persoană, șomer indemnizat care primește indemnizație de șomaj să  se înscrie la un astfel de curs. Dacă refuză cursul de formare profesională li se va tăia indemnizația de șomaj”, anunță directorul AJOFM Maramure..

Persoanele care au urmat un curs de formare profesională au avut numia de câștigat, spun reprezentanții AJOFM Maramureș.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.