Reprezentanții Maramureșului și ai comunei Ieud, în vizită la Roma și la Ambasada României la Vatican

În intervalul 13 – 16 decembrie 2018, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, alături de vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, de primarul comunei Ieud, Nicolae Traian David, dar și de maestrul Dumitru Dobrican și grupul ”Am fost ș-om fi” din Ieud s-au aflat în Roma, Italia. Reprezentanții județului Maramureș au fost primiți vineri, 14 decembrie, la sediul Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun, iar colindătorii maramureșeni au încântat audiența cu colinde tradiționale românești. Grupul a cântat și sâmbătă, 15 decembrie, la concertul de ”Colinde prin ochi de copii” la Biserica Domus Mariae (The Church Palace) din Roma, unde a fost prezent și Excelența Sa George Gabriel Bologan, Ambasadorul României în Italia.

”Doresc să mulțumesc Excelenței Sale, Liviu-Petru Zăpîrțan, ambasadorul României la Vatican pentru primirea caldă, pentru cuvintele alese, dar mai ales pentru propunerile concrete de colaborare în anul 2019. Consiliul Județean Maramureș va începe, de anul viitor, o serie de proiecte concrete pentru maramureșenii aflați înafara granițelor României. În Italia muncesc aproximativ 25.000 de maramureșeni și avem obligația de a face și pentru ei administrație corectă și de calitate. Sper să am sprijinul consilierilor județeni pentru proiectele pe care le voi propune anul viitor, deoarece ne dorim ca tot mai mulți maramureșeni să revină acasă”, a declarat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Președintele Consiliului Județean Maramureș a arătat că membrii corului ”Am fost ș-om fi” din Ieud au continuat sâmbătă, 15 decembrie, să colinde românii aflați în Roma, la concert fiind prezent și Excelența Sa George Gabriel Bologan, Ambasadorul României în Italia.

”Colindele autentice maramureșene sunt la fel de minunate peste tot în lume și oricine le ascultă ar trebui să își dorească să vină în Maramureș, sa le asculte acasă la noi de Crăciun. Am rămas deosebit de impresionat de felul în care românii din Roma reușesc să mențină vii tradițiile din țară. M-am bucurat foarte tare să văd copii născuți în Italia, care vorbesc perfect limba română și care cântă din adâncul sufletului colinde autentice. Este emoționant să vezi atât de mulți copii, veniți din toate colțurile Italiei, purtând costume tradiționale românești și doresc să îi felicit pe părinții lor pentru educația excepțională pe care le-o oferă. Sunt de părere că nu facem suficient pentru acești români și tocmai din acest motiv voi susține, în anul 2019, mai multe acțiuni ale Consiliului Județean, pentru comunitatea maramureșeană din Uniunea Europeană. Îmi doresc să cred că voi avea consimțământul consilierilor județeni, indiferent de culoarea lor politică. Trebuie să fim alături de acești români și de familiile lor și trebuie să îi convingem, în acest fel, că România și Maramureșul au nevoie de ei acasă, fapt pentru care îi așteptăm pe toți să revină în mijlocul nostru. Și îmi doresc să cred că mulți vor ajunge și la cea de-a X-a ediție a Crăciunului în Maramureș, eveniment care se desfășoară sub egida instituției județene”, a declarat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.