REPORTAJUL ZILEI | Tot mai multe înmormântări și tot mai puține botezuri la nivelul municipiului Sighetu Marmației

Tot mai multe înmormântări și tot mai puține botezuri. Asta au constatat preoții parohiilor din municipiul Sighetu Marmației, cei care oficiază slujbele de înmormântare și botez și care spun că ne confruntăm cu un fenomen îngrijorător. Ziua și înmormântarea spune părintele Paul Tomoiagă, preot la biserica cu hramul Sfinții Arhangheli ”Mihail și Gavriil”.

Constatările preotului sunt întărite de datele Institutului Național de Statistică care arată că numărul de născuţi vii a scăzut îngrijorător la nivel național, de la 214.728 în 2007, la 203.231 în 2016, o scădere cu circa 11.497 (5,4%) în numai 10 de ani, ajungând astfel printre cele mai mici rate pe plan european, mai mică decât media din UE (10,0‰).), mai mică decât în Ungaria și mai mică decât în Bulgaria. Comparativ cu statele europene, natalitatea în România scade, în timp ce în unele ţări europene dezvoltate se întâmplă același fenomen de scădere a ratei, însă această scădere este mai mică, iar în alte ţări natalitatea chiar crește.

În ceea ce privește mortalitatea generală pe grupe de vârstă și gen, datele oficiale arată ratele mortalității generale încep să crească peste valoarea medie pe țară (11,6‰) de la grupa de vârsta 55-59 ani pentru genul masculin și de la 65-69 ani pentru genul feminin. La toate grupele de vârstă mortalitatea masculină este mai mare decât media pe țară și decât mortalitatea feminină, aceasta fiind mai mică pentru toate grupele de vârstă și față de media pe țară. În topul cauzelor de deces stau bolile aparatului circulator, tumorile maligne, problemele digestive, afecțiuni ale aparatului respirator și accidentele.

 

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.