REPORTAJUL ZILEI: O sută de stejari plantați la Cavnic

REPORTAJUL ZILEI: O sută de stejari plantați la Cavnic

 100 de persoane din administrația publică locală din Cavnic, oameni politici, cadre didactice, elevi, jandarmi și alți cetățeni care și-au adus contribuția la bunăstarea și dezvoltarea orașului au plantat vineri 100 de stejari. Pentru comunitatea din Cavnic a reprezentat un moment istoric prin care s-au marcat, în inima Maramureșului, 100 de ani de la Marea Unire și 300 de ani la înfrângerea tătarilor din 1717, ultima lor invazie pe aceste meleaguri. Cel mai bătrân arbore din sud-estul Europei se află în România. Și este tot un stejar, unul secular din Cajvana, județul Suceava, declarat de Academia Română monument al naturii, cu o vârstă estimată la aproape 900 de ani. Primarul orașului Cavnic, Vladimir Petruț, dorește ca și stejarii plantați azi să ajungă la această vârstă. 

”Eu am zis să plantăm și noi stejari la Cavnic și sper ca toți cei de aici care vom planta azi un stejar să trăim să ne vedem și stejarul peste 920 de ani. La mulți ani, Cavnic! La mulți ani, România!”, a spus edilul din Cavnic. 
La acțiune s-au alăturat și câțiva politicieni, președintele ALDE Maramureș Cornelia Negruț și consilierul județean PSD Emil Ambruș. 
”Mulțumesc tuturor căvnicarilor pentru invitația pe care mi-ați făcut-o, mă bucur să fiu alături de dumneavoastră în an Centenar, m-aș bucura foarte mult să lăsăm dușmănia și ura care a intrat în poporul român, să fim într-adevăr frați și să sărbătorim cum se cuvine acest Centenar. Se împlinesc totuși 100 de ani și parcă niciodată în România nu a fost atâta dezbinare ca în acest moment”, a transmis consilierul județean PSD, Emil Ambruș. 
”Mulțumesc Consiliului Local, mulțumesc tuturor locuitorilor orașului Cavnic. Cred că această inițiativă pe care ați avut-o astăzi și care vine ca urmare a faptului că noi considerăm un eveniment în completarea tuturor evenimentelor pe care le faceți cu ocazia Centenarului. Cum spunea și domnul Ambruș, măcar pe ultima sută de metri să arătăm că suntem români, să lăsăm dușmănia undeva deoparte, indiferent de ce culoare politică suntem”, a declarat președintele ALDE Maramureș, Cornelia Negruț.  
”Marcăm 100 de ani de la Marea Unire și 300 de ani de la marea bătălie care a fost aici la Cavnic, când căvnicarii i-au trimis acasă pe tătari pentru totdeauna și cred că acest lucru spune multe. De aceea și noi am încercat să facem acest moment posibil, un moment, spunem noi, unic în istoria Cavnicului și sperăm să fie un moment deosebit și pentru perioada care va fi. Am reușit să plantăm cei 100 de stejari și este o mare onoare pentru noi să vedem că toată lumea a răspuns pozitiv invitației noastre, de la oameni politici la presă, oameni simpli, din instituțiile publice, asociații, biserică, toată lumea a lăsat orgoliile deoparte și a venit astăzi să fie o unitate în acest oraș și să fie un mesaj de solidaritate pentru oraș, pentru județ și pentru țară, pentru că suntem în an Centenar și niciodată nu știm de unde poate porni scânteia. Nu ne aflăm într-un loc oarecare. Știți că în momentul când s-a înfăptuit Marea Unire, și Maramureșul era o zonă aparte și un căvnicar de aici, de la Cavnic, a participat și a semnat declarația Marii Uniri. În perioada următoare, o să vă aduc și steagul cu care a fost acolo și actul pe care l-a semnat, pentru că îl avem la biserică și acum l-am descoperit. Cavnicul nu este un oraș oarecare, este un oraș important, care a făcut lucruri importante pentru județ și pentru țară și va face  în continuare”, a declarat primarul orașului Cavnic, Vladimir Petruț. 
Copacii vor fi îngrijiți de angajați din cadrul Primăriei Cavnic. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.