REPORTAJUL ZILEI: Maramureșul, un exemplu pentru întreaga țară

REPORTAJUL ZILEI: Maramureșul, un exemplu pentru întreaga țară

 Maramureșul reprezintă un exemplu pentru întreaga țară în ceea ce privește “Promovarea exemplelor pozitive de integrare școlară a copiilor cu autism”. Datorită acestui fapt, Baia Mare a fost unul dintre cele trei municipii din țară care a găzduit o masă rotundă organizată de Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autismului (FEDRA), în cadrul căreia Asociația Autism Baia Mare și-a împărtășit experiența.

Membrii Asociației Autism Baia Mare sunt mândri de realizările lor și spun că în Maramureș prejudecățile legate de integrarea copiilor cu autism în școli au fost în mare parte depășite. Rezultatele concrete obținute de asociație, în cadrul unui program pilot care se derulează în România, sunt recunoscute la ora actuală și pe plan național.
„Noi avem în acest moment 120 de copii care beneficiază de serviciile noastre, 100 dintre ei fiind integrați într-o formă de învățământ, unii dintre ei individual, fără însoțitor, iar alții beneficiază de însoțitor. Avem copii care sunt integrați în învățământul special, dar și copii în cadrul claselor incluzive ce fac parte din programul pilot ce se derulează la nivel național.” 
Într-adevăr această acțiune este parte a unui proiect mai amplu care se desfășoară în 19 județe. Credem că colaborarea cu IȘJ Maramureș și cu fiecare grădiniță sau școală, în care avem un copil cu autism integrat, este un lucru care poate fi arătat la nivel național”, a declarat Ioalanda Sztrelentrelenczuk, președintele Asociației Autism Baia Mare. 
„În cadrul proiectului a fost realizat un studiu în mai multe județe și în București, prin intermediul căruia am vrut să vedem care este situația integrării copiilor cu autism în școala de masă și în școala specială, ca și exemple de bună practică ce pot fi implementate și în celelate județe. Maramureșul este un exemplu de succes și încercăm să aplicăm același model și în alte județe”, a arătat Oana Pășălan, coordonatoarea proiectului. 
În afara prezentării cazurilor de bună practică în integrarea copiilor cu autism în sistemul de învățământ, la masa rotundă organizată de Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autismului (FEDRA), cei care lucrează în domeniu și-au stabilit noi obiective concrete.
Pe baza studiilor de caz și a meselor rotunde pe care le organizăm, vom înainta către Ministerul Educației un document de poziție prin care vrem să atragem atenția asupra lucrurilor care funcționează și a pârghiilor pe care le avem cu toții pentru a face ca integrarea copiilor cu autism să fie realizată. Ca și obiectiv ne-am propus creșterea capacității FEDRA și a celor 19 organizații de monitorizare și evaluare a serviciilor existente pe plan local și integrarea școlară a copiilor cu autism. Inițial ne-am propus integrarea în școala de masă, dar pe parcursul proiectului ne-am dat seama că că exemplu de bună practică poat fi și integrarea în școala specială, atâta timp cât toată lumea lucrează pentru interesul suprem al copilului”, a spus Oana Pășălan, coordonatoarea proiectului. 
 Membrii Asociației Autism spun că tot mai multe școli din județ sunt interesate de integrarea copiilor cu autism într-o formă de învățământ, cele mai implicate fiind unitățile incluse în programul pilot ce se derulează la nivel național. 
„Le numim școli prietenoase. În două școli se desfășoară acest program pilot, în școala ”Simion Bărnuțiu” din Baia Mare și în școala nr. 18 din Baia Mare. Intenționăm să mai inițiem un parteneriat cu școala ”Nichita Stănescu” din Baia Mare. Ne facem treaba foarte bine, comunitatea ne susține și echipa terapeutică pregătește foarte bine copiii cu autism pentru integrarea în sistemul de învățământ”, a concluzionat Ioalanda Sztrelentrelenczuk, președintele Asociației Autism Baia Mare. 
Asociația Autism Baia Mare a fost înființată în anul 2008 de părinții a șase copii diagnosticați cu autism. În acest moment, asociația asigură terapie personalizată și urmărește evoluția a 120 de copii cu vârste între 2 și 15 ani. 
 
 
 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.