O conferinţă despre provocările lumii contemporane şi tinerii creştini a fost organizată astăzi, în municipiul reşedinţă de judeţ, de către filiala Baia Mare a Universităţii de Vest ”Vasile Goldiş” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, acțiune susținutăi de Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului. Organizarea acesteia a pornit de la ideea necesităţii realizării unui cadru de dezbatere în care provocările lumii contemporane să fie abordate din perspectivă educaţională şi moral creştină.
Prorectorul filialei Baia Mare a Universităţii de Vest ”Vasile Goldiş” şi-a exprimat bucuria de a participa la o sărbătoare a sufletului şi a spiritului. Aşa a caracterizat cadrul universitar conferinţa adresată tinerilor. Prorectorul Gavrilă Ardelean consideră că acţiunea de azi reprezintă un început în relaţia cu Inspectoratul Școlar şi biserica şi speră ca asemenea evenimente să se mai desfăşoare în aula Universităţii de Vest ”Vasile Goldiș”.
„Noi, ca şi gazde, nu putem decât să vă primim cu multă ospitalitate, cu mult drag fiind convinşi că în viitorul mai apropiat sau mai depărtat, mulţi dintre dumneavoastră veţi fi studenţi la diverse universităţi, poate, de ce nu, şi la cea în care astăzi vă găsiţi. Bineînţeles, orice universitate şi a noastră, Vasile Goldiş, are la bază credinţa creştină şi ne bazăm întreaga activitate pe faptul că dragostea faţă de apropiaţi este foarte importantă pentru ca împreună să putem realiza ceea ce trebuie să realizăm ca obligaţie de bun creştin şi ca dorinţă de a ne înfăţişa în faţa divinităţii cu un bilanţ de activităţi, de acţiuni, de multe şi alte realizări pe care să le putem considera demne”, a spus prof. univ. dr. Gavrilă Ardelean, prorector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, filiala Baia Mare.
Oficialii Inspectoratului Şcolar Maramureş le-au transmis tinerilor prezenţi la conferinţă un mesaj simplu, şi anume acela că trăim într-o lume a provocărilor în care oamenii se schimbă. De aceea, conferinţa de azi este binevenită în plan edicaţional şi în planul dezvoltării morale şi civice, au mai remarcat oficialii Inspectoratului Şcolar.
„Menirea educaţiei este aceea de a înălţa pe culmile nobile de viaţă omul, comunitatea şi umanitatea, prin cultivarea valorilor spiritului. Educaţia, cu cele trei ipostaze ale sale, formală, non-formală şi informală este chemată să formeze personalităţi uşor adaptabile la nou, creative şi responsabile. Realitatea contemporană demonstrează că rolul şcolii a devenit tot mai complex”, a spus prof. dr. Delia Ardelean, inspector şcolar general adjunct.
La eveniment au participat şi reprezentanţi ai Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.
„În primul rând, eu felicit iniţiativa. Felicit universitatea pentru că în cadrul universităţilor şi în cadrul oricărui sistem de învăţământ, teologia sau cuvântul despre Dumnezeu, intersul pentru Dumnezeu a fost din cele mai vechi timpuri, de la începutul universităţilor şi până în ziua de astăzi. Pentru că era un interes firesc. Eu, în introducerea acestei dezbateri, vreau să vă fac deja această provocare, dealtfel şi titlul întâlnirii este legat de provocări: oare în viaţa mea există Dumnezeu sau nu mai există Dumnezeu?”, a spus părintele Milan Bălan.
Cei care au participat la conferinţă au putut admira, la intrarea în aula universităţii, o expoziţie tematică dedicată primăverii şi sărbătorilor pascale.
Lasa un raspuns