REPORTAJUL ZILEI: ÎNVAȚĂ ȘI DU MAI DEPARTE

”Învață și du mai departe”este îndemnul sub care au prins viață atelierele de meșteșugărit organizate în cadrul Colegiului Național Pedagogic ”Regele Ferdinand”, din Sighet. Activitatea acestor ateliere este coordonată de Măriuca Verdeș, președintele Asociației ”Rădăcinilor Străbune” și Dorina Grigor, director adjunct la acest colegiu. Prin colaborarea dintre Asociația ”Rădăcinilor Străbune”și Clubul ”Green Impact”, elevi alături de meșteri populari din zona Maramureșului istoric asigură logistica atelierelor de meșteșugărit care au loc în fiecare joi, de la ora 16:00, într-o sală de curs din cadrul Colegiului Național Pedagogic ”Regele Ferdinand”. Atelierele sunt pentru toate vârstele, iar la atelierele comune, adulții lucrează la un alt nivel decât copiii.  

”Încercăm să ne dedicăm timp pentru a-i învăța pemaramureșeni diferite alteliere de meșteșuguri, puse la dispoziția doritorilor în mod gratuit. Aceste ateliere sunt pentru toate vârstele și pentru toți locuitorii Maramureșului. Ideea e că prin aceste ateliere ne dorim să-i apropiem pe cei doritor de lucrurile care sunt naturale, adevărate și care ne identifică pe noi ca popor și de ce nu, harnici maramureșeni. O dată ce vor dispărea aceste meșteșuguri, eu cred că vom avea de pierdut. Au fost doritori de la mic la mare”, spune Măriuca Verdeș.

Atelierele sunt susținute de câteva membre ale Asociației Rădăcinilor Străbune, dar și meșteri din Maramureșul istoric. Atelierele sunt gratuite.

”În cadrul acestor ateliere ne dorim a-i și educa pe cei care participă, de a-i forma frumos Aceste activități sunt legate și de introducerea opționalului de folclor în școli. Maramureșenii pot să opteze pentru acest opțional până la finele lunii martie.  Avem ateliere dețesut, cusut, confecționarea de opinci, pictură pe sticlă, dansuri și jocuri”, amintește Măriiuca Verdeș,

Cel puțin 40 de participanți sunt așteptați să frecventeze aceste ateliere. Pentru reușita acestor activități participă și membrii Clubului Green Impact, club ce funcționează de trei ani în cadrul colegiului.

” Ne-am bucurat când am reușit să stabilim cu Măriuca aceste ateliere unde petrecem uneori și câte trei ore. Avem copii și adulți prezenți care interacționează, învață lucruri noi și se simt foarte bine. Acești copii vin cu un bagaj cultural foarte bogat de acasă legat de zona noastră, a ecodestinației Mara- Cosău – Creasta Cocoșului. Pentru că această zonă ne dorim noi să o investigăm în cadrul clubului nostru. Și am găsit o variantă foarte bună de a combina partea aceasta a interesului nostru, cu ceea ce face Măriuca în cadrul ”Școlii Rădăcinilor Străbune”. Activitatea la aceste ateliere merge foarte bine, dar ne dorim să vină cât mai multă lume”, spune Dorina Grigor.

Prezența în cadrul acestor ateliere este  e benevolă. La aceste activități recreative participă și mulți profesori.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.