REPORTAJUL ZILEI: Fermierii și-au anulat protestul de stradă

REPORTAJUL ZILEI: Fermierii și-au anulat protestul de stradă

 Fermierii din România și-au anulat protestul programat marți în București. Ei își mențin revendicările, dar speră să-și rezolve problemele în următoarele două săptămâni, prin intermediul discuțiilor pe care le vor purta cu reprezentanții Ministerului Agriculturii. Dacă negocierile nu vor avea efectul scontat de ei, fermierii vor relua idea deplasării în capitală pentru un protest masiv de stradă.

Fermierii din Federaţia crescătorilor de bovine, Federaţia crescătorilor de ovine din zona de munte şi Sindicatul crescătorilor de ovine din România au înmânat Guvernului cele șapte revendicări pe care le au și sunt dispuși să aștepte timp de două săptămâni ca problemele lor să fie soluționate. În primul rând, fermierii doresc amânarea termenului de transformare a actualelor asociații în cooperative sau grupuri de producători, până la apariția legii 566 modificată, care se află în Parlament de anul trecut.  
„La ora actuală culegem date din teritoriu. În Maramureș avem peste 90 de asociații care au primit subvențiile pe vechea formă și care spun că vrem să rămânem în aceste asociații. Dacă ne transformăm în cooperative, noi prevedem că în jur de 3.000.000 de hectare de pajiști din România vor rămâne la îndemâna șmecherilor, dacă se aplică această prevedere”, a declarat Claudiu Frânc, președintele Federației crescătorilor de bovine. 
Fermierii spun că sunt în continuare deschiși pentru dialog cu Guvernul, așa cum au fost de fiecare dată când s-au ivit probleme. Pe de altă parte ei susțin că au ajuns la capătul puterilor și răbdarea lor are o limită. 
„Suntem singura organizație care n-am făcut protest din 2009. Întotdeauna am reușit prin dialog și efortul liderilor organizațiilor să nu fie nevoie să iasă oamenii în stradă. Dar în acest moment nu se mai poate. Un crescător de bovine, nici dacă ar renunța la animale nu are unde să le dea. Ca să poți tăia un animal trebuie să te planifici cu cel puțin două luni înainte la un abator. A fost secetă, dar n-am primit nicun ajutor, pentru că așa au fost făcute actele normative. Furaje nu sunt. S-a tăiat 30% din efectivul de bovine anul trecut și pe nimeni nu interesează. Nimeni nu se sesizează în legătură cu aceste lucruri”, a arătat Claudiu Frânc. 
Fermierii din România spun că o mare parte dintre problemele lor sunt cauzate de unele acte întocmite greșit de funcționarii publici care interpretează eronat legea.
„Vrem să facem ordine în sistemul funcționarilor publici. Dintro greșeală a unui înalt demnitar din Ministerul Agriculturii, în cazul crescătorilor de bovine, s-au notificat la Bruxelles 10 capete eligibile, deci 10 din 10. Noi am acceptat acest lucru, cu mențiunea că dacă are 10 capete înscrise în registru și îndeplinesc condițiile de vârstă doar 5, atunci pentru acelea 5 să se primească subvențiile. Ori acel funcționar care a scris în notificare 10 capete eligibile a scos din plată peste 100.000 de capete de animale, care putea să beneficieze de acest sprijin, din bani europeni. Ori asta înseamnă că se pierd cel puțin 25 de milioane de euro. Deci acest om care a făcut o pagubă de 25 de milioane de euro fermierilor români este bine mersi, își ia în continuare salariul care are cel puțin 5 cifre, și nu dă nimănui socoteală. Iar noi trebuie să așteptăm până în 2017, când ne permite regulamentul, să fie modificată tâmpenia scrisă de el în acea notificare”, a mai spus președintele Federației Crescătorilor de Bovine. 
Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine, spune că din cauza opacității funcționarilor publici, România a absorbit anul trecut doar 60% din fondurile europene destinate fermierilor.   
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.