REPORTAJUL ZILEI: ”Cerul în mâinile tale” este cel mai nou proiect derulat de Complexul Astronomic Baia Mare

REPORTAJUL ZILEI: ”Cerul în mâinile tale” este cel mai nou proiect derulat de Complexul Astronomic Baia Mare

 ”Cerul în mâinile tale” este cel mai nou proiect derulat de Complexul Astronomic Baia Mare. Acesta se adresează persoanelor care nu văd sau au deficiențe grave de vedere și care vor putea descoperi cerul prin intermediul unei expoziții pe care o vor putea vizita cu ajutorul pipăitului, auzului și chiar al mirosului.

Complexul Astronomic Baia Mare a reușit să deruleaze proiectul “Cerul în mâinile tale” în urma unui concurs organizat de Administrația Fondului Cultural Național, la secțiunea Patrimoniu Cultural Imaterial. 
Valoarea proiectului se ridică la valoarea de 70.000 de lei. Instituția noastră contribuie cu 12.000 de lei și alți 5.000 de lei sunt asigurați de partenerii asociați. Sperăm că acest proiect, care se va desfășura pe durata a nouă luni, va reuși să facă ceea ce și-a propus, adică să aducă cerul în mâinile celor care nu pot să vadă”, a declarat Ovidiu Ignat, directorul Complexului Astronomic Baia Mare. 
 Prin intermediul unor diagrame tactile, cele mai populare constelații vor putea fi descoperite de acum și de persoanele cu deficiențe grave de vedere. Acestea vor vizita expoziția, care este în curs de finalizare, cu ajutorul voluntarilor de la Team For Youth, urmând să primească informații în toate modurile posibile pentru a savura o experiență extraordinară. Aceste senzații vor fi trăite pe viitor și de alți nevăzători din țară. Și pentru publicul larg vizitarea expoziției va constiui o experiență de neuitat.
„Lângă fiecare diagramă tactilă va fi dispus câte un bețișor parfumat, în scopul asocierii constelației cu un anume miros. Carul Mare va mirosi a scorțișoară, de exemplu, vom încerca să vedem cum iese. Expoziția aceasta va fi deschisă și publicului larg, dar acesta va fi supus rigorilor la care sunt supuse nevăzătorii. Mai exact, vizitatorii obișnuiți care vor viziona această expoziție vor fi legați la ochi și conduși de acei voluntari prin expoziție. Va fi realizată o dublură a expoziției și elaborat un manual pentru muzeografi, pentru ghidarea în expoziție a persoanelor cu dizabilități de vedere. Cea de-a doua expoziție va merge prin țară la cele șapte planetarii din România – Suceava, Bacău, Bârlad, Galați, Constanța, Pitești și Craiova ”, a declarat Mircea Lițe, managerul de proiect.
„Am dezvoltat mai multe evenimente culturale dedicate persoanelor cu deficiențe de vedere și avem experiența necesară. Voluntarii noștri vor lucra și la proiectul Cerul în mâinile tale, ei având priceperea necesară în relaționarea cu persoanele cu deficiențe de vedere. Ne pare foarte bine că aceste persoane au parte din nou în Baia Mare de un proiect dedicat lor”, a spus Monica Szekely, coordonator de programe la Asociația Team Four Youth Baia Mare.
Expoziția ”Cerul în mâinile tale” va fi vernisată la Complexul Astronomic Baia Mare în prezența mai multor membri ai Asiciației Nevăzătorilor din Maramureș, în data de 16 aprilie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.