REPORTAJUL ZILEI: Ajutați-l pe Oliver, un băiețel diagnosticat cu o afecțiune gravă la ochi, ce poate duce la orbire

REPORTAJUL ZILEI: Ajutați-l pe Oliver, un băiețel diagnosticat cu o afecțiune gravă la ochi, ce poate duce la orbire

Legănat ușor într-un un balansoar pentru nou-născuți, Oliver doarme. La doar trei luni, visează că zâna cea bună îi aduce un dar de preț, cel mai de preț: lumina ochilor. Oliver s-a născut prematur în noiembrie 2016 şi trăieşte în comuna Câmpulung la Tisa. La două luni de la naștere a fost diagnosticat cu retinopatie de prematuritate, o boală gravă a ochiului, care, dacă nu este tratată de urgență, poate duce la orbire. De la aflarea veștii, în urma unui control efectuat în urmă cu o lună, părinții lui nu și-au mai găsit liniștea.
”De la aflarea teribilei vești, în 22 februarie. Nu ne-a venit să credem. Ne-am făcut pașaportul de urgență și am plecat în Budapesta. Acolo am fost la două spitale unde ne-au spus același lucru.  Pe ochișorul stâng dezlipire totală de retină, la ochiul drept, dezlipire parțială de retină, stadiul V și IV, B. Ne-au zis că nu se mai poate face nimic. Am venit acasă, apoi ne-am dus și la Cluj Napoca, unde i s-a pus același diagnostic. Ne-au spus că la noi în Europa nu se poate face nimic, doar în America se poate opera la un copil așa mic”, povestește mama lui Oliver, Monica Kantor.
 Oliver a fost diagnosticat cu o boală rară și foarte gravă, dezlipire de retină. Afecțiunea  îl poate costa vederea, dacă acesta nu va efectua de urgență o intervenție chirurgicală care-i poate reda șansa să vadă lumina zilei. Singura lui șansă este o intervenție chirurgicală la un centru medical din SUA. Băiețelul este programat să plece în America, spre Michigan, în 21 aprilie, iar costul intervenției depășește suma de 30.000 de dolari.
”La Cluj, o doctoriță care a făcut practică la central medical din America a spus că acolo sunt medici foarte buni care au mai operat copii așa mici. I s-a făcut milă de noi, de copil, a plâns și aspus că va face tot posibilul să obțină programare pentru operație, cât mai repede. A vorbit, apoi m-a sunat și m-a anunțat că a obținut programarea pentru 21 aprilie”, povestește mama băiețelului.  

Dosarul medical este pregătit, familia lui Oliver încearcă în aceste zile să obțină și viză pentru America.  Peste 30.000 de dolari este prețul pe care trebuie să îl plătească familia lui Oliver pentru a-i da șansa băiețelului de a se bucura de lumina zilei. Dezlipirea de retină este o afecțiune gravă, ce reprezintă o urgență oftalmologică.
”Copilul merită șansa de a vedea, să nu fie într-o beznă totală. El s-a născut sănătos, are trei luni, a fost diagnosticat la două luni cu acest diagnostic la o clinică din Cluj Napoca, diagnosticul a fost același și la clinică din Budapesta, ca și cel dat la Cluj. Ochii nu sunt destul de maturizați în burtica mamei, motiv pentru care trebuie urmăriți atent printr-un screening imediat după naștere.  Retina este componenta cea mai importantă a ochiului. La un nou născut prematur retina nu este complet formată și există riscul să apară complicații, ea nu mai este vascularizată și moare treptat, treptat, faza finală fiind dezlipirea de retină pe care din păcate a dezvoltat-o acest copilaș minunat”, spune specialistul.
Oliver este programat pentru data de 21 aprilie să intre în sala de operație. Părinții ar face orice să-l știe sănătos.
”Sperăm ca până la jumătatea lunii aprilie să fie strânși banii de care are nevoie pentru operație., Copilul mai are speranță, dar singura lui șansă este această intervenție. Posibilitățile sunt nemăsurate, minuni se pot întâmpla. E nevoie de viză pentru a ajunge în State și de un dosar medical. Cu ajutorul medicilor de la Cluj am reușit să obținem o programare cât mai rapid. Efortul financiar este însă cel mai mare,  de aceea apelăm la mila celor care vor să-l ajute pe acest copilaș”, menționează medicul oftalmolog.
TV Sighet a mediatizat acest caz săptămâna trecută. În urma difuzării materialului, familia lui Oliver a primit numeroase  apeluri și mesaje de solidaritate.
”Am fost foarte surprinsă de numărul mare al celor care ne-au sunat, ne-au scris pe facebook și cunoscuți și necunoscuți, foarte mulți, nu ne-a venit să credem. Le mulțumim din suflet tuturor”, spune Monica, mama micuțului Oliver.
Cazul lui Oliver este un caz medical foarte rar. Până la operația din 21 aprilie, părinţii speră să facă rost de suma necesară, pentru a-şi ajuta copilul să se bucure de vedere.
În susținerea financiară a acestui caz s-a implicat și Asociația ”Lumină pentru ochii tăi”, din Baia Mare, asociație prin care societățile comerciale sau firmele din orice sector de activitate dornice a se alătura acestui caz umanitar, pot face donații care pot fi deduse din impozitul plătit la stat.
Asociația ”Lumină pentru ochii tăi” a deschis conturi în lei și în euro, conturi ale căror numere le puteți regăsi și pe site-ul de știri MaraMedia.ro
CONT ÎN LEI
deschis de Asociația ”Lumină pentru ochii tăi”
RO24RNCB018215138770001
 CONT ÎN EURO deschis de Asociația ”Lumină pentru ochii tăi”
RO94RNCB018215138770002
 De asemenea, alte persoane care doresc să facă o donaţie pentru a sprijini acest caz, au la dispoziţie conturile deschise de părinţii lui Oliver la
CONT ÎN LEI

RO48CECEMM3208RON0710191 – deschis la CEC Bank Săpânța
COD BIC: CECEROBU
 CONT ÎN DOLARI
RO35CECEMM32D6USD0710195  –  deschis la CEC Bank Săpânța
COD BIC: CECEROBU
CONT ÎN EURO
RO29CECEMM32B2EUR0710193 – deschis la CEC Bank Săpânța
COD BIC: CECEROBU
Titular cont: Kantor Monica Emilia – 0745 941 121

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.