Recomandările jandarmilor montani maramureşeni

Jandarmii montani sunt la datorie în zona stațiunilor montane și pe traseele turistice din Borșa, Cavnic, Șuior şi Valea Vaserului, pentru menținerea unui climat de ordine și siguranța publică, pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor și pentru salvarea celor aflați în dificultate.

Recomandările pe care le fac jandarmii pentru această perioadă sunt legate în primul rând de respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-COV 2 și de respectarea de către turişti a unor reguli de bază atunci când se află în natură. Ținând cont de faptul că în această perioadă unele persoane doresc să desfăşoare activităţi în aer liber, iubitorii de drumeţii montane sunt sfătuiţi să respecte regulile muntelui, să nu lase în urma lor resturi menajere depozitate în spaţii neamenajate şi să nu distrugă mediul înconjurător prin diverse acţiuni neconforme cu protejarea acestuia, să fie echipaţi adecvat, cu bocanci şi cu un rucsac cu strictul necesar, să nu aprindă focul în locurile neamenajate, să nu distrugă semnele de orientare turistică ale traseelor şi să nu intre cu autoturismele în zonele marcate, să nu se abată de la traseele marcate pentru a nu întâmpina probleme nedorite. Este indicat ca înainte de începerea unui traseu, aceştia să anunţe jandarmii montani din zonă cu privire la numărul de participanţi, precum şi ruta / traseul turistic pe care urmează să-l parcurgă.

De asemenea, jandarmii reamintesc tuturor cetățenilor să respecte prevederile Legii nr. 54 din 2012, privind desfășurarea activităților de picnic, care reglementează aceste activități desfășurate pe domeniul public ori privat al statului şi al unităților administrativ-teritoriale cu scopul prevenirii, reducerii și eliminării impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populației, generat de practicarea inadecvată a activităților de picnic.

În situația în care este semnalată prezența unui urs, este indicat să vă adăpostiți în locuințe sau alte spații care vă asigură protecția, să nu vă apropiați de el pentru a face fotografii, să nu îl hrăniți, să nu aruncați cu pietre sau alte obiecte, să faceți zgomot, gălăgia sperie ursul și astfel poate fi ținut la distanță,

Jandarmii maramureșeni reamintesc cetățenilor că pentru orice problemă întâmpinată în zona montană să apeleze cu încredere la ajutorul oferit de jandarmii montani sau de echipajele salvamont.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.