PROTEST: Medicii de familie pichetează joi Ministerul Sănătății. Află care sunt nemulțumirile lor

PROTEST: Medicii de familie pichetează joi Ministerul Sănătății. Află care sunt nemulțumirile lor

 Medici de familie din întreaga ţară vor picheta mâine Ministerul Sănătăţii. Scopul acţiunii de protest este îndreptarea mai multor deficienţe în contractul-cadru pe anul 2016 – 2017. Protestul va fi unul mut. Medicii nu vor scanda şi nici nu vor purta cu ei materiale precum pancarte sau bannere, ci pur şi simplu se vor plimba prin faţa ministerului în semn de protest cu banderole pe mână.

Medicii vor desfăşura o acţiune de protest flash mobil deoarece în acelaşi timp vor ieşi în stradă şi poliţiştii din ţară, cărora li s-a aprobat înainte o acţiune de protest. 
„Una dintre cele mai importante este aceea că dacă nu reuşim să ridicăm o reţetă în sistemul informatic unic integrat în timp util, suntem penalizaţi cu 10% din capitaţie pentru luna respectivă. Lucrul acesta s-a întâmplat de pildă în judeţul Constanţa, unde din peste 350 de medici de familie, aproape 300 au fost penalizaţi sub această formă”, a arătat Gheorghe Lascu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Maramureş.
Acest lucru li se pare nedrept medicilor de familie din considerentul că ei lucrează online, iar dacă sistemul nu funcţionează, cum se întâmplă foarte des, nu este vina lor că nu reuşesc să ridice reţeta în timp util. O altă problemă cu care medicii de familie din Maramureş se confruntă este şi cea a validării serviciilor medicale în termen de 72 de ore, procedeu care de asemenea este imposibil de foarte multe ori tot din cauza sistemului informatic nefuncţional. Mai mult decât atât, acest lucru se întâmplă de foarte multe ori vinere,a iar pe parcursul întregului weekend sistemul este nefuncţional, ceea ce duce automat la penalizarea medicilor, cu toate că nu au altă posibilitate şi nu se fac vinovaţi de această deficienţă a sistemului.
„În cadrul consultaţiei preventive erau şi o serie de analize care în noul proiect de contract-cadru au fost scoase. Este vorba în principal de electroforeza proteinelor serice. Era o analiză utilă atât pentru adultul tânăr, cât şi pentru adultul mai înaintat în vârstă, pentru că ne dădea mai multe informaţii despre bunafuncţionare a ficatului. Se încearcă în felul acesta reducerea cheltuielilor din sistem prin orice măsură, lucru pe care noi nu-l considerăm de bun augur”, a declarat Gheorghe Lascu.
Reprezentantul medicilor de familie din judeţ a mai arătat că foarte multe medicamente au dispărut sau au trecut de pe lista B de medicamente compensate pe lista D şi se compensează foarte prost, fapt pentru care pacienţii au de suferit.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.