Programul instalării PS Vasile ca episcop greco-catolic de Maramureş

Programul instalării PS Vasile ca episcop greco-catolic de Maramureş

În data de 23 iulie 2011, începând cu ora 09:00, va avea loc la Baia Mare slujba înscăunării Preasfinţiei Sale Vasile Bizău ca episcop eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureş. PS Vasile este al cincilea episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureş, continuând bogata istorie a acestei eparhii, care a dat Bisericii doi mitropoliţi greco-catolici și doi episcopi marturisitori ai credintei.
 
La ceremonia istorică din 23 iulie 2011 vor participa ierarhii greco-catolici și romano-catolici din România, precum și ierarhi greco-catolici din Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Alături de oficialităţi și reprezentanți ai instituțiilor locale și centrale ale Statului, vor fi prezenţi la eveniment toţi preoţii greco-catolici din Eparhia Greco-Catolică de Maramureş, cu credincioşii din parohiile lor. De asemenea, preoţi și credincioşi greco-catolici din România și străinătate vor fi prezenţi la Baia Mare, pentru a se uni în rugăciune și bucurie cu fraţii lor în credinţă din Maramureş.
 
Programul instalării PS Vasile ca episcop greco-catolic de Maramureş este următorul:
 Vineri 22 iulie 2011 ora 18.00: la Biserica ”Bunavestire” din Baia Mare,                str. Agriculturii nr. 8, este organizată o seară de rugăciune, care se dorește a fi un timp de pregătire spirituală pentru marea sărbătoare a Eparhiei noastre.
Sâmbătă 23 iulie 2011 ora O8:45: sosirea grupurilor de pelerini la sediul Episcopiei Greco-Catolice, Str. Vasile Lucaciu, nr. 50.
Sâmbătă 23 iulie 2011 ora 09:0O: plecarea în procesiune de la sediul Episcopiei Greco-Catolice spre Sala Polivalentă (Sala Sporturilor), unde va avea loc Sfânta Liturghie și Slujba de Înscăunare. Traseul procesiunii este următorul: Sediul Episcopiei, Str. Vasile Lucaciu, Piaţa Libertăţii (Centrul Vechi), Str. Gh. Șincai, Str. Culturii, Str. Progresului, B-dul Unirii până la Sala Polivalentă (Sala Sporturilor).
Sâmbătă 23 iulie 2011 ora 10:30: Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată de Preafericirea Sa Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, incluzând și Ceremonialul Înscăunării.
Referindu-se la evenimentul de sâmbătă, 23 iulie 2011, noul episcop greco-catolic de Maramures, PS Vasile Bizau, a spus: „La acest eveniment îi aştept cu drag, pe toţi credincioşii, pentru a ne uni în rugăciune și «frângerea pâinii», ca semn al comuniunii noastre în Domnul şi pentru un început bun al parcursului spiritual şi eclezial pe care îl vom face împreună. Susţinerea în rugăciune şi întărirea legăturilor sufleteşti reprezintă forţa interioară a Bisericii, care trebuie să privească cu speranţă în viitor.”
 
Eparhia Greco Catolica de  Maramureş – cea mai nouă Eparhie Greco-Catolică, care a dat Bisericii  doi mitropoliţi greco-catolici și doi episcopi marturisitori ai credintei.
 
PS Vasile Bizău este al cincilea episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureş, înfiinţată în 5 iunie 1930 prin bula papală Sollemni Conventione. Din toate cele cinci eparhii greco-catolice din România, cea de Maramureş este cea mai “tânără”.
Primul episcop al Maramureşului a fost PS Alexandru Rusu, instalat în 2 februarie 1931. În martie 1946, PS Alexandru Rusu a fost ales Mitropolit al Bisericii Greco-Catolice, însă regimul comunist din acea perioadă nu l-a recunoscut. În 1948, PS Alexandru Rusu, împreună cu întreaga ierarhie a Bisericii Greco-Catolice, a fost arestat de regimul comunist și întemniţat pentru că nu s-a lepădat de credinţa sa. A trecut prin mai multe închisori, inclusiv prin cea din Sighet, iar în 1963 moare în închisoarea din Gherla. A fost înmormântat în Cimitirul deţinuţilor din Gherla, fără nici un oficiu religios.
În perioada de persecuţie si clandestinitate a Bisericii Greco-Catolice, alături de PS Alexandru Rusu, în fruntea Eparhiei Greco-Catolice de Maramureş s-a aflat și PS Ioan Dragomir. În perioada 1950-1963 acesta a ocupat funcţia de episcop auxiliar, iar din 1963 a devenit episcop titular. Anchetat și torturat în închisorile comuniste, între 1950-1964, nici acesta nu și-a abandonat credinţa. Reîntors acasă, după graţierea din 1964, a desfăşurat o amplă activitate pastoral-misionară. A murit în 1985 după o lungă și grea suferinţă, cauzată de anii petrecuţi în închisorile comuniste.
În 1990, la câteva luni după căderea regimului comunist, în fruntea Eparhiei Greco-Catolice de Maramureş a fost numit PS Lucian Mureşan, care ulterior, în 1994, a fost numit Mitropolit al Bisericii Greco-Catolice și s-a mutat la Blaj. În 2005, ca urmare a ridicării Bisericii Române Unite cu Roma, Greco Catolică, la rangul de Arhiepiscopie Majoră, Preafericirea Sa a devenit Arhiepiscop Major.
În 1994, în fruntea Eparhiei a fost numit PS Ioan Şişeştean, care provenea din clerul activ al perioadei de clandestinitate, pe care a păstorit-o până în 2011.
Ca urmare a decesului PS Ioan Şişeştean și a vacanţei scaunului episcopal al Maramureşului, Sinodul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, întrunit la Blaj în perioada 8-10 iunie 2011, l-a ales pe PS Vasile Bizău ca episcop greco-catolic de Maramureş.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.