Produsele din Maramureş au toate şansele să ajungă brand-uri

Produsele din Maramureş au toate şansele să ajungă brand-uri

 
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, s-a aflat în Maramureş, timp de două zile. Acesta a fost însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, miniştri secretari de stat, parlamentari, prefectul judeţului, primari, consilieri şi directori. Domnia sa a stat de vorbă atât cu sătenii, cât şi cu producătorii agricoli şi individuali din mai multe localităţi. A fost în mijlocul localnicilor din Copalnic Mănăştur, Dumbrăviţa, Groşi, Săcălăşeni, Coaş, Remetea Chioarului şi Şomcuta Mare.Ministrul Valeriu Tabără a ascultat ofurile agricultorilor din aceste localităţi, ei punctând greutăţile cu care se confruntă, printre acestea imposibilitatea de a-şi valorifica marfa la preţuri mai bune, pe o piaţă de desfacere eficientă, atât în privinţa legumelor şi fructelor, cât şi a cărnii şi laptelui, procedurile greoaie de intabulare a terenurilor moştenite, birul taxelor şi impozitelor etc. Valeriu Tabără i-a asigurat că este în temă cu toate aceste probleme şi că este interesat să vină în sprijinul agricultorilor.

Programele agricole nu sunt promovate suficient

   “Nu-mi sunt indiferente problemele dumneavoastră. Şi eu sunt fiu de ţăran şi ştiu cum se munceşte pământul. De aceea, mă interesează şi insist în promovarea unor proiecte şi legi care să dea posibilitatea ţăranului român la o viaţă mai bună. Truda celor de la sate trebuie recompensată. Să nu credeţi că mie îmi convine să văd că se aduce lapte şi legume din afara graniţelor, iar produsele ţăranilor noştri, care trudesc de dimineaţa până seara, să fie plătite cu sume infime. Însă, constat cu dezamăgire că programele agricole lansate de noi, care au rolul de a sprijini fermierii sau producătorii individuali, nu sunt transmise către dumneavostră. Iar vinovaţi, după cum am aflat, sunt cei de la APIA şi Direcţia Agricolă, care ţin funcţionarii în birouri în loc să-i trimită prin sate să transmită oamenilor toate informaţiile despre aceste programe”, a subliniat ministrul Valeriu Tabără. Acesta a solicitat primarilor sprijinul în privinţa transmiterii posibilităţilor de finanţare pentru agricultură, anunţând, cu această ocazie, emiterea ordinului care permite abatorizarea animalelor în gospodăriile proprii, şi nu numai.

Fermele mici şi zonele de deal şi munte se vor dezvolta prin programele actuale

Totodată, ministrul le-a vorbit oamenilor despre subvenţiile pentru carne incluse în programele actuale, acestea fiind o realitate despre care trebuie doar să se informeze şi i-a îndemnat pe producători să înfiinţeze cât mai multe micro-ferme. “Cine investeşte acum în fermele mici, mai ales în zonele de deal şi de munte, va fi câştigător. Asta deoarece am inclus în programe posibilitatea ca efectivele de animale obţinute să fie apoi valorificate în abatoare. Aşadar, dezvoltarea fermierilor este o prioritate pentru noi”, a punctat ministrul, subliniind totodată că în atenţia Ministerului Agriculturii sunt şi producătorii ecologici.

 Produsele din Maramureş au toate şansele să ajungă brand-uri 

 La rândul său, Mircea Man, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, a ţinut să sublinieze în faţa ministrului Tabără că Maramureşul are oameni harnici, care fac cinste judeţului şi ţării noastre.   “Maramureşenii muncesc cu trudă, sunt harnici, gospodari şi ospitalieri. A venit vremea să culeagă şi roadele de pe urma muncii lor. Aşa cum aţi putut vedea la Dumbrăviţa sau Şomcuta Mare, oamenii sunt capabili şi pricepuţi în a obţine roşii, ardei şi alte legume de calitate, cu gust incomparabil cu cele din alte ţări. Legume ecologice autentice, din seminţe româneşti ori alte produse din carne sau brânzeturi, pot ajunge oricând brand-uri ale Maramureşului, cu care să ieşim în lume, să ne mândrim”, a spus preşedintele Mircea Man. Pe de altă parte, acesta a dat asigurări ministrului Tabără şi localnicilor cu care a stat de vorbă, că va urmări modul în care sunt transmise în judeţ măsurile luate de Guvern venite în sprijinul agricultorilor. De departe, cel mai important îndemn al ministrului Valeriu Tabără adresat maramureşenilor a fost acela de a nu-şi înstrăina terenurile, glia strămoşească, pe bani puţini. “Oameni buni, nu vă vindeţi pământul, terenurile moştenite, pe bani de nimic. Acestea vor avea în curând o valoare imensă, deoarece investitorii străini abia aşteaptă lansarea programelor prin care să poată dezvolta afaceri pe prorietăţile noastre şi vor fi interesaţi de terenuri. Vă asigur că nu voi lăsa să ajungem pe mâna proprietarilor străini fără a obţine preţuri bune pe terenurile ce le vor dori”, a punctat Valeriu Tabără.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.