"Pe drumurile lui Leşe"- O săptămână tradiţională în Maramureş

"Pe drumurile lui Leşe"- O săptămână tradiţională în Maramureş

Aflat la a doua ediţie, festivalul intercultural de tradiţii Drumul Lung spre Cimitirul Vesel se va desfasura in perioada 14-20 august în Maramureş, într-o ediţie specială dedicată muzicianului Grigore Leşe.„Pe drumurile lu’ Leşe” este titlul sub care va avea loc în acest an festivalul. Prin această călătorie iniţiatică alături de Grigore Leşe, organizatorii propun o întoarcere spre tradiţie şi autentic, spre sufletul ancestral al planetei. 
Veţi întâlni meşterii artizani chiar la ei la vatră, veţi învăţa despre păstorit la stâne, despre cântat de la muzicanţii autentici
, veţi vedea ultimele biserici maramureşene de lemn, prin ochii lui Grigore Leşe. Periplul începe chiar la biserica la care a fost botezat „Grigore”.
Veţi vizita cioplitori, cojocari, drăniţeri, oieri, văcari, păcurari, dănţăuşi sau descântătoare. Seara mergem „la crâşmă!”, aşa cum se veselesc oamenii de secole.În cadrul festivalului intercultural de tradiţii Drumul Lung spre Cimitirul Vesel – „Pe drumurile lu’ Leşe”, în Bârsana* va avea loc un microfestival menit să aducă culturile diferite, în spaţiul tradiţional românesc. Între 15 şi 19 august în Bârsana şi în zilele de 17 şi 18 în Vişeul de Sus, ansambluri din Cehia şi Polonia, alături de trupa Coras din Irlanda vor susţine concerte, împreună cu cei mai buni muzicanţi din zonă.
Veţi putea participa la ateliere diverse (cosit fân, cioplit piatră, făcut greble şi draniţă, cules de prune, mere şi hribe). În satul Bârsana, pe Bradova, deasupra bisericii de lemn (monument UNESCO), la fraţii Benta – muzicanţi, cercetaşi şi zongeraşi – vă aşteaptă să veniţi cu cortul să dormiţi “sus, pe deal”.Festivalul se va încheia la Casa de Cultură din Târgu Lăpuş. Grigore  Leşe va fi amfitrionul unui spectacol de gală, unde invitaţi vor fi artişti din Cehia, Irlanda, Polonia, Iran, dar şi muzicanţi autentici din România. Nu ne luăm la revedere înainte de a-i vedea pe toţi pe scenă. Ultima seară va fi un adevărat festin muzical. În stilul binecunoscut, Grigore Leşe va coordona artiştii de pe toate teritoriile, punând faţă în faţă culturi diferite, în căutarea filonului comun, glasul care e în fiecare dintre noi, chemarea pământului, a cerului, sufletul planetei…

Programul complet – “Pe drumurile lu’ Leşe”:

Duminica, 14 august
20.45h – Recital Grigore Leşe: Când se îngână ziua cu noaptea.
Stoiceni – Biserica de lemn din deal

Luni, 15 august
10.00h –  Cântări de drum despre Fecioara Maria: Mergem la Mănăstirea Rohiiţa

17.00h – Bisericile de lemn din Maramureş: Conferinţă susţinută de academicianul Sorin Dumitrescu la Biserica “Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” din Rogoz – Monument inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

20.00h – Joc la Gherasim Cârtiţă (de peste vale) din Ungureni: Vin pe ospăţ costenari, liboteni, cupşenari, irlandezi, cehi, vinereni. S-a hori în grumaz, s-a be horincă, s-or mânca piroşte cu păsat şi … – de va fi să fie – s-a şi săruta

Marţi, 16 august
11.00h –  Pe cale, pe cărare şi pe drumuri forestiere cu Grigore Leşe:
Târgu Lăpuş, Dumbrava, Şatra Pintii, Pe Lazuri, Hotarul Costenilor, Hotarul Stoiceniului, Dealul Glodului, Zmeurar. Pe jos. O luăm la picior, mergem să vedem cum lucră meşterii satelor: cioplitori, cojocari, drăniţeri, mergem la stână să stăm de vorbă cu păcurarii. De-or horí, i-om asculta cum horesc, de-or zice din fluier şi trâmbiţă, i-om ruga să ne înveţe şi pe noi.

22.00h – La crâşmă: S -a striga şi s-a cânta fără perdea. Om petrece până-n zori cu Marin Şchiopu zis Mambo Siria şi Fanfara din Dârvari, Mehedinţi. În dosul primăriei din Târgu Lapuş.

Miercuri, 17 august
06.00h – Numa’ pe cărări, cu Grigore Leşe:
Lăpuş, Iedera, Grumba, Plăiuţ, la Ilişie şi la Lelea Lucreţie – Pe Colnic, Hotarul Groşilor. Dăm în strungi. Om sta de vorbă cu ciobani, om hori şi-om povesti. Poate-om şi juca.

22.00h – A doua cântare la crâşma din dosu’ Primăriei din Târgu Lăpuş:  Strug Kompania, Polonia. 

Joi, 18 august
07.00h – Mergem în târgul de animale din Târgu Lapuş: Om zice din instrumente pe drum, în crâşme şi-n răscruci.

17.00h – Ecouri în poiana „La izvor” din Stoiceni: Muzici străvechi cu Grigore Leşe şi Aromânii Fârşeroţi din Cogealac, Constanţa. Lansarea albumului editat de A&A Records.

22.00h – A treia cântare la crâşma din dosu’ Primăriei din Târgu Lăpuş: muzicanţii din Cehia.

Vineri, 19 august
10.00h – Mergem către Peteritea şi ne-om opri la ţâganii din Ponorâta.

14.00h – Protocol 0  pe muzica de Chopin, Bartok, Porumbescu, Enescu, Liszt, Vieniavski, Schubert, Schumann, Ravel.  Restaurantul Preturii.

17.00h – Mergem în Cufoaia: poveşti, cântări, zâcăli, verşuri, dănţăuşi, descântătoare, în dialog cu poezia lui Vasile Grigore Latiş.

Sâmbătă, 20 august
11.00h – Repetiţie cu public pentru Spectacolul de Gală. Casa de Cultură Târgu Lăpuş.

20.00h – Muzici străvechi de la sfârşitul mileniului 2 şi începutul mileniului 3 cu artişti din Asia şi Europa. Casa de Cultură din Târgu Lăpuş. Locuri limitate. Preţ bilet 50 lei. De data asta se plăteşte.

Duminică,  21 august
13.00h – Conferinţă: Cultura tradiţională încotro? Participă: artişti invitaţi, scriitori, etnologi, muzicologi, profesori, cântăreţi, horitori, producători, editori, manageri, oameni de rând.

*În Bărsana, între 15 şi 19 august, în fiecare dimineaţă, de la 5.00 la 10, puteţi participa la muls la oi la sâna lui Ardelean Gheorghe (Diosca).
De la 10 la 15.00 aveţi posibilitatea de a participa la ateliere: de zgărdăniţă ţinut de doamna Preleguta de la Monastirea Giuleşti, de făcut draniţă, de făcut greble ţinut de Petru Popan, de cosit fân, de cioplit în piatră, de sculptură de lemn, de făcut cotârci (coşuri) la Nicolae de pe Tijne, de cântat la fluier şi la frunze ţinut de Vasile Roşca.
În fiecare seară, după ora 20.00, su loc ateliere de muzică tradiţională, concepute ca o întâlnire informală între fraţii Benta cu grupuri de muzicieni din străinătate. Marţi vine Ansamblul  Petr Mička din Horňácko din Cehia, miercuri cântă trupa Coras din Irlanda şi joi Adam Strug Kompania din Polonia.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.