PROBLEME: Medicii de familie, în impas din cauza contractului cadru

PROBLEME: Medicii de familie, în impas din cauza contractului cadru

 Astăzi expiră contractul cadru pentru 2015-2016 în ceea ce-i privește pe medicii de familie, iar noul contract nu a fost semnat. În aceste condiții medicii de familie din întreaga țară nu vor putea prescrie rețete gratuite ori să elibereze bilete de trimitere pentru consultații de specialitate gratuite.

Medicii de familie din întreaga ţară au pichetat săptămâna trecută Ministerul Sănătăţii. Scopul acţiunii de protest a fost îndreptarea mai multor deficienţe din contractulcadru pe 2016 – 2017. Întrucât problemele medicilor nu au fost soluționate, aceștia au amânat semnarea contractelor pentru acordarea serviciilor medicale de la 1 aprilie 2016.
„La nivel național, la 31 martie, adică azi, expiră adiționalele la contractul de furnizare a serviciilor medicale în relația contractuală în relația cu Casa de Asigurări de Sănătate. Contractul nou publicat în Monitorul Oficial a fost prorograt zilele acestea de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate astfel încât inexistența contractelor pentru data de 1 aprilie 2016 determină furnizorii de servicii medicale să se afle într-o relație necontractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Maramureș și din acest punct de vedere există riscul să nu beneficieze de serviciile medicale”, a arătat Ioan Antohi, medic de familie.
La acțiunile de protest din ultimele zile medicii au ridicat mai multe probleme printre care și cea a cardului național de sănătate. Medicii nu își pot valida de multe ori serviciile medicale în 72 de ore din cauza sistemului informatic care este nefuncţional de obicei vinerea sau la sfârșit și început de lună. Dacă nu se va semna noul contract, de mâine medicii nu vor mai beneficia de relația contractuala cu Casa de Asigurări de Sănătate.
 “Așteptăm să vedem ce se va întâmpla în perioada următoare, în orice caz, conform legislației în vigoare absența contractului începând cu data de 1 aprilie 2016 face ca orice furnizor de servicii de sănătate să furnizeze astfel de servicii practic în ilegalitate”, a mai precizat medicul de familie Ioan Antohi.
Pentru a nu fi afectați pacienții, medicii cer retragerea de la publicare a contractului cadru pe 2016-2017 și prelungirea actualului contract până la elaborarea unuia nou, convenabil pentru ambele părți.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.