PROBLEME: Locuitorii din Vadu Izei vor referendum. Vezi care este motivul

PROBLEME: Locuitorii din Vadu Izei vor referendum. Vezi care este motivul

 Locuitorii din Vadu Izei cer organizarea unui referendum pentru a reașeza granițele teritoriale. Nemulțumirea oamenilor a pornit de la adeverințele pe care trebuie să le ducă la APIA pentru subvenții. Conform noului Cod fiscal aceștia trebuie să își plătească impozitele la primăria pe raza căruia se află terenul pentru eliberarea adeverințelor. Oamenii nu sunt de acord să depindă de primăria municipiului Sighetu Marmației și cer reorganizarea teritorială.

Deși în urmă cu câteva săptămâni oamenii au strâns semnături pentru referendum și s-au anunțat peste 400 de familii, la adunarea populară organizată în acest sens nu s-au prezentat mai mult de 180 de persoane.  La adunarea de duminică din Vadu Izei au fost prezenți primarul localității, viceprimarul din Sighetu Marmației, directorul APIA și prefectul județului.
„Scopul adunării populare a fost pentru terenurile pe care le dețin oamenii pe teritoriului Sighetului, în schimb sunt înscrise în registrul agricol la primăria Vadu Izei poate și de 40-50 de ani, ei aici au plătit impozitele până acum. Acum a intervenit o problemă cu APIA pentru că trebuie să ducă o adeverință sau un certificat fiscal că terenul, dacă este în raza orașului Sighet, trebuie să aducă de la primăria Sighet și nu mai era valabilă de la noi. Aici a intervenit o discuție între oameni, că de ce să meargă la Sighet când ei aici au plătit întotdeauna impozitele”, a arătat Petru Vlașin, primarul localității Vadu Izei.
Primarul a încercat să le explice oamenilor că aceste schimbări s-au produs din cauza noului Cod fiscal și că nici primăria din Sighet și nici cea din Vadu Izei nu pot încălca reglementările. În urma întâlnirii cu autoritățile locale și cu reprezentanții Prefecturii, localnicii din Vadu Izei vor face un refendum în speranța unei reorganizări teritoriale.
„Duminică s-a hotărât că noi vom face un proiect de hotărâre și vom da o hotărâre de consiliu local pentru referendum. Ne-a explicat și domnul prefect că astea nu sunt de azi pe mâine, poate dura și un an sau doi până vom face referendumul și va ajunge la Guvern, sau la noua împărțire teritorială”, a mai precizat Petru Vlașin.
Până se va organiza referendumul, primarul i-a convins pe oameni să își înscrie terenurile la primăria din Sighet pentru a putea beneficia de subvenții pentru acestea. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.