Primarii din zona Chioar au prezentat prefectului problemele cu care se confruntă

Primarii din zona Chioar au prezentat prefectului problemele cu care se confruntă
Prefectul Sandu Pocol s-a întâlnit, zilele trecute, cu primarii din Ţara Chioarului, care i-au prezentat probleme cu care se confruntă. Au fost prezenţi la discuţii reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean pentu Situaţii de Urgenţă; Direcţiei Silvice, Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară; Direcţiei Generale a Finanţelor Publice; Agenţiei de Plăţi şi Interevenţii în Agricultură; Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Ruralp şi Pescuit.
Locotenent-colonel Ioan Mureşan, împuternicit prim-adjunct al ISU Maramureş a solicitat primarilor sprijin pentru susţinerea activităţii Gărzii de Intervenţie "Adrian Marchiş" din Şomcuta Mare. În luna februarie a anului viitor, inspectoratul va primit alte patru ambulanţe SMURD, iar una dintre acestea se doreşte a fi repartizată la subunitatea din Şomcuta Mare, a punctat prim-adjunctul Ioan Mureşan. Dotarea subunităţii cu un echipaj SMURD va deservi întreaga zonă şi va contribui la reducerea timpului de intervenţie în sprijinul persoanelor a căror viaţă este pusă în pericol sau prezintă probleme de sănătate şi au nevoie de acordarea primului ajutor medical de urgenţă.
Primarii au solicitat menţinerea biroului de carte funciară în Şomcuta Mare 
În Şomcuta Mare funcţionează un birou de carte funciară, însă contractul de închiriere al spaţiului în care îşi desfăşoară activitatea încetează la data de 31 decembrie. Primarii din zonă au solicitat menţinerea acestui birou care deserveşte întreaga zonă, cu scopul de a reduce cheltuielile cetăţenilor cu deplasarea în Baia Mare. Directorul OCPI Maramureş, Ioan Ciuman, a precizat că acest birou funcţionează într-un spaţiu închiriat, care nu mai aparţine Tribunalului Maramureş, odată cu închiderea Judecătoriei Şomcuta Mare. Contractul expiră la sfârşitul acestui an, iar instituţia a trecut la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Se analizează situaţia şi activitatea unităţilor din teritoriu, dar cunoaştem modul în care se va decide funcţionarea pentru anul viitor, a mai adăugat directorul Ioan Ciuman. Prefectul Sandu Pocol i-a asigurat pe primari că va întreprinde demersurile necesare, la nivel central, pentru a prezenta doleanţele primarilor şi a menţine funcţionarea biroului de carte funciară în Şomcuta Mare.
 
 

Punerea în posesie a terenurilor din zona necooperativizată

Mai mulţi primari au solicitat precizări suplimentare cu privire la punerea în posesie a cetăţenilor care deţin terenuri în zona necooperativizată.Şefa serviciului juridic din cadrul Instituţiei Prefectului, Rodica Pop, a precizat că pentru clarificarea acestei situaţii au fost solicitate date suplimentare şi s-a primit de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor un răspuns în care se precizează că cetăţenii care atestă cu documente suprafaţa de teren situată în zona necooperativizată pot solicita emiterea titlului de proprietate, iar efectul este unul recognitiv, adică cel de recunoaştere a proprietăţii. Angajaţii primăriilor vor putea participa la cursuri care să le ateste calitatea de a întocmi planuri parcelare (atestat categoria E). Cursurile urmează să se desfăşoare la sediul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
La întâlnire au mai fost vizate discuţii cu privire la alocarea sumei de 240 milioane EURO pentru zona montană defavorizată şi agromediu, la acordarea subvenţiilor pentru exploataţiile agricole, acordarea de facilităţi fiscale pentru creanţele unităţilor administrativ-teritoriale, respectiv despre modul de eliberare al adeverinţelor de ajutor social pentru ca persoanele fără un loc de muncă să poată beneficia de ajutoare finnaciare din partea statului.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.