Carosabil umed pe drumurile publice din judeţ Ninge în Pasul Gutîi şi la Cavnic, cade lapoviţă în Pasul Prislop!

Carosabil umed pe drumurile publice din judeţ Ninge în Pasul Gutîi şi la Cavnic, cade lapoviţă în Pasul Prislop!
Vremea a caldă pentru această perioadă. Pe arii extinse a plouat. În zona montană înaltă precipitaţiile au fost sub formă de ninsoare. Vântul a suflat slab, la moderat, însă a prezentat intensificări de până la 50 km/h în zona montană înaltă. Cantitatea maximă de precipitaţii căzută a avut valoarea de 17,2 l/mp, la Firiza. Stratul de zăpadă măsura 18 cm la Iezer. La această oră ninge în Pasul Gutâi, la Cavnic, în zona montană, în Pasul Roata şi la pârtiile de schi.
În Pasul Prislop, la Borşa precipitaţiile sunt sub formă de lapoviţă. Carosabilul sectoarelor de drumuri publice din judeţ (naţionale şi judeţene) este curat şi umed, cu excepţia unui tronson al DN 18, în Pasul Prislop, între km165 şi km175, unde conducătorii auto vor întâlni pe carosabil un strat de zăpadă frământată cu grosimea de până la 1 cm. Angajaţii societăţii care asigură şi întreţin viabilitatea DJ 184 Baia Sprie-Cavnic şi DJ 109F Cavnic-Budeşti au intervenit cu utilaje cu lamă pentru a îndepărta zăpada depusă pe carosabil. De asemenea,  au împrăştiat 48 tone de material antiderapant pentru a preveni formarea poleiului şi pentru combaterea zăpezii de pe carosabil. Stratul de zăpadă pe acostamentul celor două drumuri judeţene măsoară între 40-50 cm. Pe celelalte sectoare de drumuri judeţene aflate în administrarea societăţii de drumuri şi poduri nu a fost nevoie de intervenţie cu utilaje şi material specific în perioada de iarnă.            
S-a acţionat cu material antiderapant pe DN 18, în Pasul Gutâi  (16 tone de material antiderapant), respectiv în Pasul Prislop (16 tone de material antiderapant)  pentru a preveni formarea poleiului.             
METEO
Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii: -2 grade Celsius la Iezer;  0 grade Celsius la Cavnic; 1 grade Celsius în Pasul Gutâi şi la Ardusat; 2 grade
Celsius la Târgu Lăpuş, Sighetu Marmaţiei; Petrova, Leordina şi Copalnic; 3 grade Celsius în Baia Mare la Borşa, Vişeu de Sus, Săpânţa, Ocna Şugatag şi Fereşti.         
Meteorologii au prognozat o vreme relativ caldă pentru astăzi, apropiată din punct de vedere de normalul termic al acestei perioade.  Cerul va fi mai variabil, temporar noros la începutul intervalului.  Vântul va prezenta intensificări în zona montană înaltă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 4 şi 7 grade Celsius, iar cele minime între – 4 grade Celsius şi -1 grad Celsius. Izolat se va semnala ceaţă. Termometrele indică acum: -4 grad3 Celsius la Iezer; 1 grade Celsiu la Sighetu Marmaţiei;  2 grade
Celsius la Târgu Lăpuş şi Ocna Şugatag; 3 grade Celsius în Baia Mare, la Dragomireşti, Borşa şi Săpânţa. 
HIDRO
Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost în creştere.  Nu au fost semnalate probleme deosebite. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 86%. La această oră stratul de zăpadă are următoarele valori: 11 cm la staţia hidrologică Ruscova; 8 cm la staţia hidrologică Cavnic; 3cm în Poiana Borşa şi 1 cm la Firiza. Hidrologii apreciază că, în perioada următoare, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor variabile, influenţate de fenomenele de iarnă.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.