Prezenţa parţială la referendum va fi comunicată de Biroul Electoral Judeţean

Prezenţa parţială la referendum va fi comunicată de Biroul Electoral Judeţean

Preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 26 Maramureş, judecător Delia Brânduşa Giuroiu, a precizat că, în ziua desfăşurării scrutinului electoral pentru demiterea Preşedintelui României, vor fi comunicate la orele 11.30, 15.30, 18.30, 21.30 şi 0.30, date parţiale referitoare la prezenţa la vot a maramureşenilor. Scrutinul se desfăşoară între orele 7.00-23.00.
        Preşedinţii birourilor secţiilor de votare, vor fi prezenţi la ora 6.00, pentru a deschide secţia şi a verifica în prezenţa membrilor: urnele de vot, urna mobilă, existenţa listelor electorale (permanente şi suplimentare), existenţa buletinelor de vot şi a ştampilelor. După încheierea acestor operaţiuni, preşedintele birourilor secţiilor de votare închide şi sigilează urnele, prin aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare. De asemenea, va lua măsurile necesare pentru desfăşurarea referendumului în bune condiţii. La ora 7.00 toate cele 397 secţii de votare, constituite pe raza judeţului,  trebuie să fie deschise pentru ca cetăţenii cu drept de vot să îşi poată exercita opţiunea electorală. La ora 23.00 preşedintele birourilor secţiilor de votare declară înschis scrutinul şi dispune închiderea secţiei de votare. Persoanele care la ora 23.00 se află în sala unde se votează, lise va permite să îşi exercite dreptul la vot.
           Tabelele centralizatoare cu persoanele netransportabile din unităţile medicale sau instituţiile de ocrotire socială care doresc să voteze, prin intermediul urnei speciale, pot fi depuse la birourile secţiilor de votare şi în data de 29 iulie, între orele 6.00-7.00. Biroul Electoral Central a decis prin hotărâre că sintagma persoane netransportabile din unităţile medicale sau cele de ocrotire specială face referire la persoane internate în aceste instituţii. În cazul în care numărul alegătorilor cu drept de vot dintr-o unitate medicală depăşeşte 300 de persoane, se pot defalca şi depune cererile de votare, prin intermediul urnei speciale la mai multe secţii de votare, aflate în proximatea instituţiei. De asemenea, şi directorul Penitenciarului Baia Mare poate face această solicitare la mai multe secţii de votare, dacă numărul persoanelor înacrcerate cu drept de vot cuprinde mai mult de 400 de persoane.
          Cetăţenii îşi pot schimba, duminică, actele de identitate expirate până la ora 22.00
           Serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor au luat mai multe măsuri care să faciliteze obținerea, în mod operativ, a cărților de identitate de către persoanele care vor să participe la referendum, dar nu dețin documente valabile. În acest sens, duminică 29 iulie a.c., programul de lucru a fost adaptat, iar programul de lucru cu publicul a fost stabilit între orele 8.00-22.00. De asemenea, au fost intensificate activităţile de actualizare a bazelor de date cu toate informaţiile privind modificările intervenite în statutul civil al persoanelor (schimbări de nume, decese etc.), domiciliul sau reşedinţa acestora, pierderea/redobândirea drepturilor electorale şi corectării tuturor erorilor din bazele de date.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.