PRESĂ: Celula teroristă de la Bruxelles ar fi avut în plan un atac radioactiv într-o zonă aglomerată

PRESĂ: Celula teroristă de la Bruxelles ar fi avut în plan un atac radioactiv într-o zonă aglomerată

 Celula teroristă a grupării Statul Islamic (SI) care a acționat la Bruxelles avea în plan să execute un atentat radioactiv într-o zonă dens circulată, scrie vineri cotidianul The Times, citat de agenția EFE.

Se presupune că frații Ibrahim și Khalid El Bakraoui, doi dintre teroriști kamikaze care au participat la atacurile teroriste de marți la aeroportul Zaventem și la stația de metrou Maelbeck, ar fi fost implicați într-un plan al SI pentru a produce o bombă care să împrăștie material radioactiv într-o zonă populată.
Această informație apare după ce presa belgiană a relatat joi că teroriștii care au comis atacurile au intenționat inițial să atace centrale atomoelectrice belgiene, dar ei și-au schimbat planul după arestarea complicelui lor, Salah Abdelslam, participant și la atacurile de la Paris.
Tot presa belgiană a scris că ei chiar l-au urmărit pe directorul belgian al programului de cercetare și dezvoltare nucleară. Dar ziarul The Times scrie că anul trecut jihadiștii l-au filmat pe ascuns pe un responsabil al unei centrale nucleare belgiene.
‘Atunci când filmezi pe cineva cum au făcut-o ei, concluzia logică este că probabil doreau să sechestreze o persoană și să obțină material radioactiv’, comentează o sursă citată de cotidianul britanic, care consideră că acum ‘marea întrebare’ la care trebuie să răspundă autoritățile belgiene este dacă a existat ‘o conspirație pentru producerea unei bombe murdare, cu obiectivul de a contamina un spațiu public aglomerat’.
Între timp, în cadrul măsurilor antiteroriste, autoritățile belgiene au retras permisele de muncă a 11 angajați din sectorul nuclear.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.