VIDEO | Prepararea silvoiței – o veche tradiție culinară – revitalizată la Muzeul Satului din Baia Mare

Una din vechile tradiții culinare din satele Maramureșului: prepararea magiunul, denumit în funcție de zonă lictar,lecvar sau silvoiță, a fost revitalizată în satul de pe deal, din Baia Mare. Au participat atât muzeografi, cât și copii, dar și seniori de la Caspev..

Gospodinele au început de dimineață „dejdeocatul” prunelor culese din ograda Muzeului Satului din Baia Mare, dar și din livada lui Liviu Matei, un coleg de breaslă. Apoi prunele au fost puse în căldarea de aramă, a fost montat fusul și penele necesare în procesul de amestecare și a fost aprins focul, care a ars domol timp de 8 ore continuu.

Dacă tot a venit toamna, încercăm să revitalizăm acest obicei de preparare a silvoiței sau ”lictar”, cum i se spune în unele sate din Maramureș, asta și pentru că avem prune aici în ograda noastră din muzeu, dar am și primit o cantitate substanțioală de la unul dintre colegii noștri, căruia îi mulțumi. Pentru că tocmai a început și școala, am vrut ca și copiii să vadă cum era odinioară, cum se făcea silvoița, câte ore trebuie stat pentru a învârti la căldare, pentru că durează cam opt ore până când se face acest preparat miraculos. Este absolut natural, nu se pune deloc zahăr, de aceea gosdpoinele, puneau această silvoiță în oale de lut, și stăteau așa mult și bine și erau deosebit de gustoase, mai ales în serile de iarnă”, povestește Monia Mare, managerul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

În jurul prânzului s-au alăturat elevii clasei a II-a de la Școala Lucian Blaga, coordonați de învățătoarea Bălașa Chira Maria, care au ascultat curioși explicațiile socăciței Ludovica, iar apoi au dat o mână de ajutor la învârtitul în căldare și au degustat din „mierea de prun

 

Copilașii au fost foarte încântați să ne ajute. Ei s-au bucurat urmărind întreg procesul de realizare a magiunului. Li se părea interesant cum de folosim numai prunele, fără zahăr, fără apă. Prunele dau gustul dulce acrișor al silvoiței. Câteva ore bune trebuie să mestecăm în căldare. Bunicii ne povesteau că toată familia contribuia la facerea magiunului, fiecare petrecea câteva ora la mestecat”, spune Gabriela Filip, muzeograf.

Poveștile depănate în jurul căldării, sporesc farmecul întregului ritual.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.