VIDEO | Precizări privind comerțul cu produse alimentare de origine animală în piețele agroalimentare

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș face precizări despre comerțul cu produse alimentare de origine animală în piețele agroalimentare. Astfel produsele prelucrate, respectiv smântană, brânză, caș, jumere, cârnați, slănină afumată, pot fi comercializate doar dacă sunt obținute în unități înregistrate pentru vânzare cu amănuntul a produselor de origine animală.

Indiferent de forma de organizare a producătorilor sau de înregistrare a activitățiilor/unităților, este obligatorie respectarea normelor de igienă în obținerea produselor, păstrarea și manipularea lor, expunerea spre vânzare, informare a consumatorilor.

”În principal țăranii sau producătorii comercializează în piețele agroalimentare produse primare, în această categorie intrând produsele de origine animală, obținute din creșterea și exploatarea animalelor,păsărilor, fără a fi supuse prelucrării, mai concret lapte, ouă, miere de albine, etc. Această activitate se poate derula după obținerea de la DSVSA Maramureș a documentului de înregistrare a activitățiilor de vânzare directă a produselor primare de origine animală. Pentru aceasta animalele de la care provin produsele trebuie să fie examinate de medicul veterinar concesionar (de liberă practică) care va elibera un carnet de sănătate pentru toate animalele/păsările din exploatația respectivă. Produsele prelucrate gen smântană, brânză, caș, jumere, cârnați, slănină afumată, etc, pot fi comercializate doar dacă sunt obținute în unități înregistrate pentru vânzare cu amănuntul a produselor de origine animală; din această categorie de unități fac parte centrele de prelucrare a laptelui independente, ce colectează laptele de la producătorii din raza localității sau localități învecinate, centrele de prelucrare a laptelui integrat în cadrul exploatației, ce prelucrează doar laptele obținut în exploatația proprie, carmangerii, stupine, centre de prelucrare a peștelui integrate exploatației de acvacultură, păstrăvării cu dotări tehnice. Înregistrarea la DSVSA a acestor activități/unități presupune spații amenajate corespunzător, dotare tehnică adecvată, analize ale produselor în laboratoare autorizate, supraveghere atentă din partea DSVSA”, precizează reprezentanții DSVSA Maramureș.

Carnea de porcine, ovine, bovine se poate obține doar în abatoare autorizate, animalul sacrificat în gospodăria proprie este destinat exclusiv consumului familial și nu poate fi comercializat.

DSVSA mai precizează că vânzarea pe internet este apanajul doar a unităților înregistrate pentru activități de vânzare cu amănuntul, având elaborate proceduri pentru pregătirea produselor în vederea comercializării și expedierii acestora.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.