Polei pe drumurile judeţene din zona localităţilor Cavnic, Budeşti şi Bârsana

Polei pe drumurile judeţene din zona localităţilor Cavnic, Budeşti şi Bârsana

Pe DN18, la Sighetu Marmaţiei, Petrova şi Vişeu de Sus ceaţa reduce câmpul de vizibilitate sub 100 de metri. Pe DN19, câmpul de vizibilitate este redus sub 150 de metri. Pe DN17C, Dealul Ştefăniţei, câmpul de vizibilitate este redus sub 100 de metri. Pe DN18B, Baia Mare-Târgu Lăpuş vizibilitatea este redusă sub 100 de metri.  Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă.

Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă şi carosabil umed, respectiv să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent. Se impune ca şoferii să renunţe la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, trebuie păstraţi o distanţă suficientă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a putea opri în condiţii optime atunci când situaţia o impune.      
                   Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă pe toate sectoarele publice de drumuri publice din judeţ. Vremea fost apropiată de normalul termic al acestei perioade. Cerul a fost mai mult noros. A nins slab în zonele de deal şi de munte. Cantitatea maximă de precipitaţii 3 l/mp la Iezer. Vântul a suflat slab, la moderat. A prezentat însă intensificări în zona înaltă de munte, de până la 43 km/h, la Iezer, unde a spulberat zăpada. Stratul de zăpadă măsura, aseară la munte, 60 cm la Iezer. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 2 grade Celsius şi 5 grade Celsius.  
                      Zăpadă frământată depusă pe carosabil şi care măsoară până la 1 cm, întâlnesc conducătorii autovehiculelor care se deplasează pe DN18, în Pasul Prislop (între km156 şi km180). Celelalte sectoare de drumuri naţionale (DN18 DN1C; E58; DN19; DN17C şi DN18B) au carosabilul curat şi umed. Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea drumurilor pe timp de iarnă au acţionat cu 16 autoutilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi au împrăştiat 123 tone de material antiderapant. S-a acţionat, datorită temperaturilor scăzute din cursul nopţii cu material antiderapanti pentru a preveni formarea poleiului.                         
                       Temperaturile scăzute din timpul nopţii şi în această dimineaţă coroborate cu umiditate şi curenţii de aer rece au contribuit la formarea poleiului pe DJ184, zona montană a oraşului Cavnic, DJ109F, Pasul Roata, zona pârtiilor de schi şi traseul până la canton, dar şi pe DJ185 Călineşti-Bârsana. Angajaţii societăţii care întreţin şi asigură viabilitatea celor trei drumuri judeţene au intervenit şi împrăştiat 29 tone de material antiderapant pentru combaterea poleiului. De asemenea, cu freza de zăpadă adusă la solicitarea prefectului Sandu Pocol pentru îndepărtarea nămeţilor de zăpadă formaţi pe acostamentul DJ184 şi DJ109F.
                         Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.        
                   METEO
                   Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii:  -9 grade Celsius la Iezer; -4 grade Celsius la Borşa, Petrova, Târgu Lăpuş şi Cavnic;  -3 grade Celsius în Pasul Gutâi la Ocna Şugatag, Călineşti, Văleni, Fereşti şi Copalnic; -2 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Leordina, Dragomireşti; -1 grad Celsius în Baia Mare, Săpânţa şi Ardusat.
                     Vremea se va răci uşor faţă de intervalul precedent. Cerul va fi temporar noros şi local va ninge. Izolat cantităţile de apă, în zona montană, pot depăşi 10 l/mp. Vântul va sufla în general slab, la moderat. În zona înaltă de munte rafalele de vânt vor fi puternice şi vor spulbera ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1 grad Celsius  şi  3 grade Celsius, iar cele minime între -8 grade Celsius şi -4 grad Celsius. Izolat, se va semnala ceaţă. Termometrele indică acum: -9 grade Celsius la Iezer; -4 grade Celsius la Târgu Lăpuş, Cavnic, Borşa, Petrova; -3 grade Celsius în Pasul Gutâi şi la Sighetu Marmaţiei; -2 grade Celsius în Baia Mare, la Copalnic, Fereşti, Dragomireşti, Călineşti, Vişeu de Sus, Leordina, Săpânţa şi Ardusat şi -1 grad Celsius la Ocna Şugatag.
                        Cursa aeriană de pasageri spre Bucureşti a decolat de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare.  Aparatul de zbor a fost degivrat de angajaţii aeroportului băimărean. În zona aeroportului este semnalată ceaţă. Vizibilitatea este redusă până la 100 de metri. Temperatura aerului indică valoarea de -2 grade Celsius.
                    HIDRO
                  Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost uşor variabile. Pe toate cursurile de apă sunt prezente fenomenele de iarnă. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Gheaţa este prezentă pe malurile râurilor Tisa, Vişeu, Vaser, Ruscova, Sălaj, Lăpuş, Suciu, Cavnic, Baicu şi Firiza. Zăpadă îngheţată curge pe râul Ruscova. Se menţine podul de gheaţă format pe râul Iza. Apa râului curge pe sub podul de gheaţă. Sunt poduri de gheaţă cu ochiuri pe cursul râurilor Botiza şi Mara.  Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 84%.  Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor variabile. Stratul de zăpadă existent măsura în această dimineaţă: 78 cm la Cavnic; 60 cm la Iezer; 56 cm la Firiza;  53 cm la Luhei; 43 cm pe Valea Vaserului; 35 cm la Moisei; 40 cm în Baia Borşa; 33 cm în Poiana Borşa; 30 cm la Răzoare şi Târgu Lăpuş; 29 cm la Ruscova; 28 cm la Bistra şi Leordina; 25 cm la Suciu de Jos; 19 cm în Baia Mare; 18 cm în Sighetu Marmaţiei;  16 cm la Copalnic; 14 cm la Vadu Izei şi Săcel; 13 cm la Lăpuşel şi Botiza; 12 cm la Mara; 9 cm la Ocna Şugatag; 8 cm la Ulmeni şi Sălsig; 7 cm la Bicaz şi Strâmtura; 6 cm la Dragomireşti.
 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.