VIDEO | Până în 26 mai, apicultorii pot depune cereri la APIA, pentru a beneficia de sprijin financiar

Pînă în 26 mai 2020, apicultorii pot depune cereri de intenție, însoțite de documente justificative, urmînd să primească sprijin financiar de 50,2 milioane lei, din care 50% este contribuţia Uniunii Europene. Solicitanții vor transmite cererile de intenție prin intermediul mijloacelor electronice, la Centrul judeţean APIA Maramureș, pînă în 26 mai. Cererile de plată se vor depune pînă la 1 august 2020. Programul național apicol va fi aplicat și în anii 2021-2022.

Programul Național Apicol se întinde pe o perioadă de trei ani și are drept scop îmbunătățirea producției și a comercializării produselor apicole prin acordarea de sprijin financiar către apicultori. Conform Hotărârii de Guvern 336 care a fost publicat în Monitorul Oficial în 30 aprilie, 2020, beneficiarii acestei forme de sprijin sunt apicultorii, persoane fizice și juridice și persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, precum și formele asociative, cooperativele precum și alte forme asociative legal constituite.

”De data aceasta, acțiunile pe care le întreprind, prevăd mai multe măsuri, iar din suma total alocată, pentru cei trei ani de zile, de 150 628 mii lei, se primesc aproximativ 50 000 de lei, în fiecare an. Jumătate este contribuția UE, iar jumătate se achită de la guvern”, precizează Ioan Florin Urs, director eecutiv APIA MAramureș.

Formele asociative pot să aplice pentru măsurile de asistență tehnică, iar apicultorii, persoane fizice și juridice, pe lângă celelalte măsuri la care pot să aplice, este cea legată de achiziționarea de mijloace de transport apicol, fără autopropulsie.

”O precizare foarte importantă, solicitanții care vor aplica pentru măsurile de asistență tehnică, respectiv asociațiile sau cooperativele, precum și apicultorii care solicită sprijin pentru mijloace de transport apicol fără autopropulsie, aceștia vor trebui să depună înainte de cererea de plată și o cerere de intenție, însoțită de documentele corespunzătoare. Această cerere de intenție se depune la APIA până în data de 26 mai, 2020, urmând ca apoi toți beneficiarii, să depună, până la data limită de 1 august, 2020 cererea de plată”, specifică Ioan Florin Urs..

Prin acest program de finanțare se decontează printre altele și analizele fizico-chimice, consultanța în apicultură, promovarea și valorificarea produselor, participarea la cursuri, acțiuni de repopulare, achiziționarea de mătci sau familii de albine, achiziționarea de accesorii apicole.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.