VIDEO | Eroii care au salvat zeci de vieți prin donarea de organe, la Spitalul Județean de Urgență ”Dr, Constantin Opriș”, din Baia Mare”

În cursul anului 2019, în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare au avut loc prelevări de organe și țesuturi de la 15 donatori aflați în moarte cerebrală. În anul 2020, până la data curentă au fost înregistrați 3 donatori. Cel mai tânăr erou care a salvat vieți prin dnarea de organe, a fost un coil de 9 ani.

Potrivit medicului coordonator al Programului de Transplant, dr. Stoicovici Adriana, medic primar ATI, cel mai tânăr donator din 2019 a avut 9 ani, iar vârsta maximă înregistrată a fost de 67 de ani.

În anul 2020, până la data curentă au fost înregistrați 3 donatori, cu vârste cuprinse între 31 și 69 de ani.

Declararea morții cerebrale este un proces tratat cu maximă responsabilitate și profesionalism. Criteriile de diagnostic pentru confirmarea morții cerebrale presupun mai multe investigații de specialitate. Examinările se repetă la un interal de 6 ore, acest interval crescând în funcție de vârsta pacientului, cu cât vârsta este mai mică, cu atât intervalul de timp între cele două examinări este mai mare.

Activitatea de prelevare și transplant se realizează în scop exclusiv terapeutic.

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe și tesuturi. La nivelul unității medicale, conform legislației, există un coordonator intra-spitalicesc de transplant, dr. Stoicovici Adriana, medic șef secție ATI și un Key Donation Person (KDP) –  dr. Mureșan Andrei, medic primar ATI.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.