PICHETARE: Protest al asistenților maternali la Palatul Administrativ

PICHETARE: Protest al asistenților maternali la Palatul Administrativ

 Sindicatele afiliate la Cartel Alfa au pichetat, miercuri dimineața, Palatul Administrativ din Baia Mare. Aproximativ 100 de sindicaliști și-au exprimat nemulțumirile în primul rând față de standardele de cost pentru serviciile sociale, care nu s-au mai majorat de aproape 3 ani, asta în condițiile în care în tot acest timp prețurile la alimente, medicamente ori alte produse au suferit majorări consistente. 

Sindicaliștii au arătat că forma lor de protest este adresată Guvernului, nu autorităților județene. 
”Probleme că nu se dau vouchere la asistenții personali, se dau preferențial, angajații din primărie iau, iar asistenții personali sunt lăsați pe dinafară. Am deja în sindicat 6 primării unde au făcut treaba asta. Au termen până la 1 decembrie să dea voucherele și dacă până la 1 decembrie primăriile nu vor da, vom deschide procese în instanță. Mai avem probleme momentan cu Hotărârea de Guvern care a ieșit recent, în 8 august 2018, în care se prevede un spor de 15% la salariile asistenților personali, dar multe primării nici nu știu de acest lucru, plus că se mai mărește și indemnizația la bolnavi graul I și II tot cu 15%”, a spus președintele Sindicatului Asistenților Personali Maramureș, Eva Vermut. 
Pichetarea a fost organizată în colaborare cu filiala Satu Mare a Cartelului Alfa. De asemenea, în fața Palatului Administrativ au fost prezenți și numeroși asistenți maternali din Maramureșul istoric. 
”Când s-au ridicat salariile în toate părțile, nouă nu ni s-au majorat. Noi pentru asta am venit, să ni se dea drepturile de concediu, drepturile noastre. Ne descurcăm greu, copilul l-am adus cu noi cu mașina, am luat și bărbatul și pruncul, pe toți cu noi, că nu pot lăsa băiatul singur că e bolnav de gradul I, cum să îl las singur acasă? Nu am cu cine să îl las”, a spus Ioana Marchiș, asistent maternal din Strâmtura. 
”Banii de alimente nu ne-au crescut de mult, prețul la alimente a crescut, toate s-au scumpit, nu e Direcția de vină, de sus de problema. Copiii sunt la liceu, bani le trebuie, și de haine, toate sunt scumpe. De 16 ani sunt asistent maternal, 600 lei sunt banii de plasament și 840 de lei alocația. Am două fetițe, una de 17 ani, alta de 14 ani, facem tot posibilul să nu ducă ele greul. Și dacă ne este nouă greu, noi încercăm să le ajutăm”, a spus Maria Buftea, asistent maternal din Văleni. 
”Să ni se mărească alocația pentru copii. Eu am doi copii în plasament și vrem să se mai mărească alocația că ne trebuie haine, le trebuie hrană”, a adăugat Ileana Berci, asistent maternal din Călinești. 
”Scopul acțiunii noastre este, în primul rând, un semnal către guvernanți pentru că așa cum ne-a explicat domnul ministru al Finanțelor aseară, într-o emisiune, se va lucra la bugetul consolidat al statului pentru 2019. Dacă în 2019 nu vor fi niște corecții financiare, toți cei prezenți aici vor avea de suferit în sensul în care sunt unele standarde de cost din cadrul Direcției Copilului care dacă nu se modifică atât pentru salariații din centre, cât și pentru asistenții maternali vor avea mari probleme. Mai sunt de modificat standarde de cost în centrele medico-sociale gen Târgu Lăpuș, unde din cauza acestor valori mici necorectate de cel puțin 4 ani de zile, salariații care lucrează asistenți medicali, medici nu pot să intre pe grila din 2022 așa cum prevede Legea 153. Totodată, suntem în imposibilitatea și este o discriminare pentru cei din centre din cadrul DGASPC pe a acorda sporuri din regulamentul de sporuri”, a declarat președintele Cartel Alfa Maramureș, Florin Hosu. 
Revendicările sinsicaliștilor au fost transmise și prefectului Vasile Moldovan. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.