Petrova Maramureşului – 11 – 15 iunie

Petrova Maramureşului – 11 – 15 iunie

Sambata si duminica, la Petrova au avut loc o serie de evenimente dedicate implinirii a 600 de ani de la prima atestare documentara a localitatii, amintita la 21 aprilie 1411. Manifestarile dedicate acestui eveniment se  desfasoara in perioada 11- 15 iunie 2011.
Sambata, manifestarile au debutat cu vizitarea targului traditional din Petrova si intampinarea fiilor satului.  Tot in prima zi de sarbatoare  Parohia Petrova, Susani, Josani si Izvorul Tamaduirii a sarbatorit “Mosii de Vara.”
Ziua s-a incheiat cu lansarea  cartii „Petrova Maramuresului – mentiuni documentare”, avandu-l ca autor pe  profesorul  Adrian Teodor Mandric.   Volumul contine informatii istorice pretioase culese atat din documentele existente in bibliotecile si arhivele nationale cat si in cele internationale. Publicatia reuneste date esentiale cu privire la comuna Petrova, dar si despre marile personalitati originare de pe meleagurile localitatii Petrova.
 Momentul lansarii volumului “Petrova Maramuresului” a reunit personalitati culturale din Maramures, dar nu numai, cum ar fi : pr. Mihai Chira, prof. dr. Ioan Petrovai, prof. univ. dr. Ovidiu Pecican, prof. univ. dr. Vasile Rus, dr.  Alexandru Leordean, lect. univ. dr. Ilie Gherhes, prof. drd. Marieta Roman, prof. Măricuta Petrovai si prof. Vasile Bumbar.
Duminica, 12 iunie, sarbatoarea a continuat cu liturghia comunala oficiata de preoti parohi si calugari din comuna Petrova.   Ieri,  13 iunie, a doua zi de Rusalii, programul a fost dedicat in exclusivitate acestui eveniment religios important. Pentru ziua de azi, 14 iunie, Grupul Scolar “ Alexandru Filipascu” a trecut in program realizarea unui maraton de activitati scolare: concursuri, scenete, expozitii de lucrari realizate de elevi. Ansamblul “Tileguta” a sustinut un moment folcloric, iar elevii Scolii din Leordina au prezentat un dans german.
Maine este ultima zi dedicata manifestarilor a 600 de ani de la prima atestare documentara a comunei Petrova, prilej cu care va fi adus un omagiu  marelui poet Mihai Eminescu.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.