Peste un milion şi jumătate de români suferă de diabet

Peste un milion şi jumătate de români suferă de diabet
În România sunt 1.506.000 persoane care suferă de diabet iar până în anul 2030 se va înregistra o creştere cu 200.000 de bolnavi, conform celei de-a 5-a ediţii a Atlasului de Diabet, se arată într-un comunicat remis luni de Asociaţia Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
În anul 2011 au fost trataţi mai puţin de 50% dintre bolnavi (590.059 pacienţi), cu 25.000 mai mulţi decât în anul 2010. 

La capitolul îngrijirii bolnavilor de diabet, ţara noastră se află pe locul 26 din cele 27 ţări membre UE. 

Una dintre concluziile Indexului European de Diabet realizat de firma de cercetare Health Consumer Powerhouse este că această situaţie este cauzată mai mult de sistemul de sănătate deficitar şi mai puţin de problemele legate de stilul de viaţă nesănătos. 

"Datorită progreselor medicinei, diabetul este astăzi o afecţiune cu care se poate trăi timp îndelungat iar bolnavii se pot bucura de viaţă. Educaţia specifică şi continuă a pacienţilor cu diabet zaharat reprezintă factorul esenţial ce asigură succesul terapiei şi controlul evoluţiei acestei afecţiuni pe termen lung. Vestea bună pentru bolnavii de diabet este că investiţiile în cercetarea şi dezvoltarea de noi terapii destinate tratării diabetului continuă. În anul 2010, din cele 700 de medicamente noi aflate în fază de cercetare şi dezvoltare, 50 erau destinate diabetului. Printre direcţiile pe care le urmează în prezent cercetătorii se numără: îmbunătăţirea calităţii insulinei, descoperirea unui nou mod de administrare a acesteia sau introducerea unor noi tratamente orale pentru diabetici’, a declarat Cristian Luţan, director executiv adjunct al ARPIM, conform sursei. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.