Maramureş: A nins la Borşa, Ocna Şugatag şi Budeşti

Maramureş: A nins la Borşa, Ocna Şugatag şi Budeşti

În cursul nopţii trecute a nins fulguit la Borşa, Ocna Şugatag şi Budeşti. Pe DN 18, în Pasul Prislop este depus pe carosabil, pe tronsonul între km 154-180, un strat de zăpadă care măsoară între 0-1 cm. S-a intevenit în zona localităţii Petrova de către angajaţii societăţii care reabilitează acest tronson de drum cu utilaje şi au împrăştiat 12 tone de material antiderapant. Carosabilul în această zonă este umed. Angajaţii secţiei de drumuri naţionale Baia Mare au răspândit cinci tone de material antiderapant pe DN 17C la Vişeu de Sus. Şi aici sunt trosnoane de drum umed. Carosabilul DN1 C şi E 58 şi DN 18 B este uscat, iar carosabilul DN 18 Baia Mare -Pasul Gutâi este umed între km 27-38. La Sighetu Marmaţiei carosabilul DN 18 şi DN 19 este uscat.

Ninsoare slabă a fost semnalată în localităţile Ocna Şugatag şi Budeşti. Vremea rece şi temperatura care a înregistrat valoarea de -6 grade Celsius la Cavnic şi -3 grade Celsius la Ocna Şugatag au favorizat formarea poleiului pe DJ 184 şi DJ 109F. Societatea care asigură şi întreţine viabilitatea pe perioada de iarnă a drumului judeţean Baia Sprie-Bârsana a intervenit şi împrăştiat şase tone de material antiderapant pe sectoarele de carosabil unde a fost existat polei. La această oră sunt tronsoane umede pe cele două drumuri judeţene.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă recomandă conducătorilor auto care doresc să traverseze pasurile montane să îşi adapteze viteza în funcţie de condiţiile meteorologice şi cele de pe carosabil şi să păstreze o distanţă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a evita deraparea sau patinarea care pot favoriza producerea de accidente rutiere. Conducătorii auto trebuie să verifice înainte de a porni la drum starea lamelelor ştergătoarelor de parbriz, a sistemului de frânare; funcţionarea sistemului de semnalizare şi iluminare. Aderenţa pe carosabil cu zăpadă este una mai redusă, iar spaţiul de oprire a autovehiculului în aceste condiţii este mai mare (se dublează sau triplează). Reduceţi din timp viteza, cu frâna de motor, la efectuarea virajelor. Se recomandă evitarea bruscării comenzilor autovehiculelor şi a frânei pe carosabil acoperit cu zăpadă, mâzgă sau polei. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă lansaţi în depăşiri care pot pune în pericol siguranţa dumneavoastră şi a celorlalţi participanţi la trafic. Staţionaţi pe cât posibil numai dacă situaţia o impune, şi atunci doar în afara părţii carosabile. Aprindeţi pe timp de ninsoare luminile de întâlnire şi conduceţi preventiv pe porţiunile de drum cu aderenţă scăzută (poduri, podeţe, viaducte, în zona pădurilor şi unde sunt curenţi de aer rece şi umezeală), drumuri în pantă sau la coborârea acestora.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.