Peste 190.000 de absolvenţi de gimnaziu, aşteptaţi luni la proba la română de la evaluarea naţională

Peste 190.000 de absolvenţi de gimnaziu, aşteptaţi luni la proba la română de la evaluarea naţională
Prima probă din cadrul evaluării naţionale pentru elevii de clasa a VIII-a, la limba şi literatura română, se va desfăşura luni, cu începere de la ora 9,00, la ea fiind aşteptaţi să participe 190.291 de elevi, care vor susţine examenul în 4.516 unităţi de învăţământ.
Potrivit MECTS, accesul elevilor în săli este permis cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8,30, în fiecare zi în care se desfăşoară probele scrise. Evaluarea naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune, precizează MECTS. 
Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare (CNEE) a elaborat 10 variante de subiecte, în conformitate cu programa pentru evaluarea naţională la clasa a VIII-a şi cu modelul evaluărilor internaţionale, subiectele având un nivel mediu de dificultate şi permit rezolvarea în 120 de minute. 
Extragerea variantei de subiect va avea loc în dimineaţa zilei de 25 iunie, aceasta urmând să fie transmisă către cele 1.387 de centre de comunicare, respectiv către toate inspectoratele şcolare judeţene. 
După finalizarea fiecărei probe scrise a evaluării naţionale, CNEE va publica pe site-ul oficial (http://subiecte2012.edu.ro) varianta de subiecte extrasă şi baremul de evaluare şi de notare pentru disciplina corespunzătoare. 
"Sălile în care se susţine examenul vor fi, în prealabil, adaptate astfel încât elevii să fie aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Pe uşa fiecărei săli se va afişa lista nominală cu elevii, dar şi avertismentul prin care se anunţă că este strict interzis accesul cu materiale ajutătoare, mijloace electronice de calcul sau de comunicare. Frauda şi tentativa de fraudă atrag după sine eliminarea din sală şi acordarea notei 1 la lucrarea respectivă. Supravegherea este asigurată, pentru fiecare sală, de doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba, proveniţi din unitatea de învăţământ în care are loc examenul", precizează MECTS. 
Potrivit reprezentanţilor MECTS, fiecare sală de examen va fi dotată cu camere de supraveghere video. 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.