VIDEO | Pentru a preveni accidentele de muncă în exploatările forestiere, ITM Maramureș a încheiat un protocol de colaborare cu Direcția Silvică Maramureș

ITM Maramureș a încheiat un protocol de colaborare cu Direcția Silvică Maramureș în vederea prevenirii și combaterii accidentelor de muncă în domeniul exploatărilor forestiere.

Controalele ITM Maramureș la unitățile de exploatare a elmnului s-au intensificat în acest an.

Având în vedere complexitatea muncii în exploatările forestiere și multiplele accidente de muncă ce au survenit în urma acestor acțiuni, ITM Maramureș împreună cu Direcția Silvică Maramureș au încheiat un protocol de colaborare la nivelul județului, în sensul că, Direcția Silvică sprijină ITM Maramureș în a comunica, toate acele puncte de lucru unde societățile comerciale desfășoară activități de exploatare a lemnului, deoarecece este bine știut, că în exploatările forestiere lucrează în general persoane necalificate, cu o pregătire slabă, fiind neinstruiți, motiv pentru care s-a încheiat acest protocol”, spune Mircea Onea, purtător de cuvânt ITM Maramureș.

În perioada ianuarie, aprilie, ITM Maramureș a efectuat o campanie de control în acest domeniu, respectiv exploatare forestieră și prelucrerea lemnului.

”35 de agenți economici și trei ocoale silvice au fost verificate. S-au aplicat amenzi în valoare de 23 500 de lei și s-au dispus măsuri de remediere a neconcordanțelor constatate. În princpal s-a constatat că acele persoane care aveau neconformități nu erau apte să  desfășoare o anumită activitate” declară Mircea Onea.

În domeniul sănătății și securității în muncă a fost identificată lipsa echipamentului de protecție, lipsa instruirii specifice, delimitarea perimetrelor, acolo unde exista un potențial risc de producere a unor evenimente în expoatările forestiere.

”Din fericire nu am avut parte de decese în cazul acestor accidente de muncă. Prin natura activității se pot produce și astfel de evenimente, dar datorită controalelor noastre multiple și a conștientizării angajatorilor, anul acest nu am avut astfel de evenimente nedorite”, spune Mircea Onea,purtător de cuvânt ITM Maramureș.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.