Pensionarii din Maramureș au valoarea pensiei mai mică decât cea medie

Subprefectul Oana-Mihaela Oșanu s-a întâlnit recent cu o delegație a Consiliului Județean al Organizațiilor de Pensionari și al Persoanelor Vârstnice Maramureș. În cadrul acestei întâlniri s-a adus în atenția subprefectului de Maramureș situația pensionarilor din județul nostru, care au valoarea pensiei mai mică decât cea medie.

În acest context, pentru asigurarea unui trai decent se impune de urgență majorarea și recalcularea tuturor pensiilor. Pensionarii maramureșeni au făcut referire la majorarea prețurilor alimentelor începând din luna ianuarie 2021, la faptul că nu reușesc să își achite datoriile pentru achiziționarea traiului zilnic, dar și la imposibilitatea procurării integrale a medicamentelor prescrise de medic din lipsă de bani. În memoriul înaintat, pensionarii maramureșeni au solicitat majorarea și recalcularea pensiilor în acest an, conform Legii nr.127/2019. O altă solicitare pentru a crește puterea de cumpărare și eliminarea inechităților existente în sistemul de pensii se referă la majorarea pensiilor numai pe baza contribuției la sistemul de asigurări sociale; impozitarea progresivă a pensiilor cu procente până la 80-90%; scoaterea din obligația Casei Naționale de Pensii a tuturor plăților care nu au la bază contribuțiile la constituirea fondului de pensii; anularea tuturor actelor normative și legi care au acordat pensii speciale; stabilirea prin lege a unui raport normal între pensia minimă și cea maximă (propunerea pensionarilor maramureșeni este de 1-10) și faptul ca beneficiarii de pensii speciale să nu beneficieze de indexare sau majorare până la anularea acestora.

Subprefectul Oana-Mihaela Oșanu a precizat că susține demersurile pensionarilor maramureșeni și a dispus transmiterea unei adrese și a memoriului pensionarilor maramureșeni la instituțiile abilitate de la nivel central.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.