Parohia greco- catolică şi cea ortodoxă din Săpânţa continuă conflictul pentru a obţine 30 de hectare de pădure

Parohia greco- catolică şi cea ortodoxă din Săpânţa continuă conflictul pentru a obţine 30 de hectare de pădure

Parohia greco-catolică şi cea ortodoxă din Săpânţa continuă să se lupte pentru obţinerea celor 30 de hectare de pădure. Nemulţumit de situaţie, primarul Ioan Turda a cerut autorităţilor judeţene să ia măsuri în acest sens, deoarece nu este normal ca cele 30 de hectare să fie date unui număr infim de enoriaşi greco- catolici.

"Stiti care este situatia la Sapanta. Nu am nimic nici impotriva preotului greco-catolic, nici a celui ortodox. Sunt niste ambitii personale si nu-mi asum raspunderea a trei mii de credinciosi. Stam pe un butoi de pulbere acolo. Va rog analizati cu intelepciune aceste lucruri. Nu este moral. Eu nu amenint dar imi fac datoria de a va aduce la cunostinta aceste lucruri. E o problema foarte spinoasa. Nu putem vitregi o comunitate de 3000 de oameni in favoarea unei comunitati de 15, 20, 50, 100 sa fie", a precizat primarul Sapantei, Ioan Turda.

Acesta sustine ca a vorbit cu ambii preoti, a facut demersuri la cele doua episcopii, a apelat chiar si la parlamentarii maramureseni. Insa raspunsul intarzie sa apara. Primarul precizeaza ca ambele episcopii isi rezerva cele 30 de hectare de teren. Cert este ca din punct de vedere legal, doar greco-catolii detin titlul de proprietate al terenului. Iar ortodocsii il doresc mai mult din punct de vedere moral, motivand ca numarul lor este semnificativ in comuna. "Stiti ca in Ardeal este o situatie mai speciala cu bisericile. Stiti care este adevarul adevarat? De-abia asteapta sa aiba terenul, sa rada padurea si sa o duca la Campulung la Tisa, la fabrica de cherestea. Si o sa vedeti ca o sa fie probleme acolo. Acei 3000 de ortodocsi sunt urmasii greco-catolicilor. Da-i atat de greu de inteles?", a mai adaugat primarul Ioan Turda. Prefectul Sandu Pocol sustine ca atata timp cat greco-catolicii detin acte de proprietate, Institutia Prefectului nu poate fi impotriva legii, doar de dragul de a-i impaca pe enoriasii ortodocsi din localitate.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.