Parcul de joacă de la Grădina Morii…distracţie sau pericol pentru cei mici?

Parcul de joacă de la Grădina Morii…distracţie sau pericol pentru cei mici?

Parcurile publice sunt luate cu asalt in aceasta perioada de copiii sigheteni aflati in vacanta. De multe ori insa, distractia celor mici poate fi umbrita de mici incidente provocate de starea de degradare a aparatelor de joc.
Spatiile amenajate pentru copii  din parcuri sunt o sursa de divertisment si miscare in aer liber. Copiii se joaca cu alti micuti de aceeasi varsta, isi fac noi prieteni si invata sa interactioneze. In acelasi timp, au ocazia sa faca miscare in aer liber si stim cu totii cat de importanta este aceasta. In plus, jucariile moderne sunt atat de complexe incat copiii isi pot dezvolta diferite abilitati in timpul jocului. Pot explora tunelurile si camerele, pot invinge frica de inaltime, pot sa-si dezvolte echilibrul si multe alte abilitati atat fizice cat si psihice. Dar pentru ca jocul sa se desfasoare in siguranta copiii au nevoie de un mediu sigur. Pe primul loc, cand vine vorba de siguranta lor la locul de joaca, sta supravegherea adultului. Insa de multe ori nu e suficient ca parintele sa supravegheze copilul, echipamentele defecte, gresit construite, suprafetele nepotrivite si neglijenta adultilor pot pune in pericol sanatatea celor mici.
Copilul nu vede pericolele, nu stie de ce anume trebuie sa se fereasca, nu poate sa aprecieze pericolele si ii place sa-si testeze limitele. Parintele, bunicul sau persoana care il insoteste trebuie sa inspecteze cu atentie locul de joaca pentru a vedea daca acesta este sigur si sa urmareasca jocul copilului, asigurandu-se ca nu se implica in activitati periculoase. Mare parte a accidentelor de la locul de joaca ar putea fi prevenite daca adultii ar fi suficient de atenti. In acest sens redactia stiri  Tv Sighet a primit mai multe sesizari din partea parintilor despre pericolele care ii pandesc pe copiii care ies la joaca in parcul Gradina Morii. La fata locului am constatat ca cei care ne-au sesizat acele pericole aveau perfecta dreptate, desi la prima vedere parea totul in regula. Un topogan ruginit a  carui tabla prezinta fisuri nu doar ca strica aspectul parcului, dar poate prezenta un real pericol pentru cei mici. Scarile  pe care se catara toata ziua copiii ar trebui sa fie acoperite cu cauciuc antiderapant pentru a preveni alunecarea, iar cu siguranta leaganele, mare atractie pentru cei mici, ar trebui sa fie in perfecta stare de functionare si siguranta, ceea ce nu am putut constata la cele instalate acum cativa ani buni in parcul Gradina Morii. Nici pietrele pe care le+am intalnit la intrare nu isi au rostul intr-un parc de distarctii pentru copii. Poate daca cei care se ocupa de administrarea parcurilor municipale ar cerceta cu seriozitate toate spatiile de joc prezente in Sighet, ar reusi sa previna unele incidente petrecute in aceste zone.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.