Parchetul General solicită Parlamentului începerea urmăririi penale pe numele fostului ministru Victor Paul Dobre

Parchetul General solicită Parlamentului începerea urmăririi penale pe numele fostului ministru Victor Paul Dobre

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Victor Paul Dobre, deputat şi fost ministru delegat pentru Administraţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

"În cauză există indicii că numitul Dobre Victor-Paul a solicitat învinuitului Manoloiu Constantin, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, să întocmească un înscris în care s-a consemnat că ‘Ministerul Administraţiei şi Internelor nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente’, în condiţiile în care tocmai acest minister, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, a fost îndrituit de Guvernul României prin HG nr. 682/7.07.2012 să selecteze şi să prelucreze datele privind cetăţenii cu drept de vot, să le tipărească şi să le pună la dispoziţia primarilor", se arată într-un comunicat al Parchetului General remis vineri AGERPRES.

Parchetul General susţine că, ulterior, Victor-Paul Dobre a semnat adresa nr. 74619/VPD/02.08.2012, prin care a transmis către Curtea Constituţională înscrisul întocmit de către chestorul Constantin Manoloiu, fără a exista o solicitare în acest sens din partea instanţei de contencios constituţional.

"Întrucât la data săvârşirii faptelor pentru care procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au sesizat din oficiu, numitul Dobre Victor-Paul avea calitatea de ministru delegat pentru Administraţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, deputat în Parlamentul României, s-a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor în vederea formulării cererii de începere a urmăririi penale. În cauză s-a reţinut că, prin îndeplinirea defectuoasă, cu ştiinţă, a atribuţiilor de serviciu a fost cauzată o tulburare însemnată bunului mers al instituţiilor cu atribuţii în evidenţa persoanelor cu drept de vot şi au fost afectate grav acele relaţii sociale a căror normală desfăşurare şi dezvoltare nu este posibilă fără îndeplinirea cu corectitudine a îndatoririlor de serviciu de către funcţionarii publici sau alţi funcţionari", susţine Parchetul General.

Până în prezent, în acest dosar au fost puşi sub acuzare şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din MAI, chestorul-şef Constantin Manoloiu, şi secretarul de stat în MAI Ioan Căbulea. De asemenea, la Parchet au fost audiaţi preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, şi adjunctul şefului de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din MAI, Daniel Gheorghe. Victor Paul Dobre a demisionat pe 6 august din funcţia de ministru delegat pentru Administraţie, în acelaşi timp cu fostul ministru de Interne, Ioan Rus.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.